Kolorowy omlet z kabanosem - przepis

W sezonie danie warto przygotować ze smażonymi podgrzybkami lub prawdziwkami.
/ 31.01.2013 06:08
DRUKUJ PRZEPIS
Kolorowy omlet z kabanosem - przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 10 dag kabanosów pokrojonych w plasterki
  • 1/2 cebuli
  • mała czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • kulka mozzarelli
  • 10 dag czarnych oliwek
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki śmietany 18-proc.
  • czubata łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • szczypta suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • masło do formy
Przygotowanie:
  1. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki, a obie papryki w paseczki. Mozzarellę zetrzyj na tarce. Oliwki pokrój na połówki.
  2. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę z papryką i kabanosami. Jajka wbij do miseczki, dodaj śmietanę, szczyptę bazylii i szczyptę soli. Całość roztrzep mątewką na jednolitą masę.
  3. Na średniej patelni rozgrzej oliwę, wlej masę jajeczną. Gdy od spodu się zetnie, a góra będzie jeszcze wilgotna, posyp ją połową sera, warzywami i oliwkami, a na koniec pozostałym serem. Wstaw patelnię pod rozgrzany grill w piecyku i ogrzewaj, aż masa się zetnie, a ser rozpuści (około 5 minut).
  4. Gotowy omlet posyp listkami bazylii i natychmiast podawaj. Jako dodatek możesz podać pieczywo.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA