Składniki:
- 10 dag kabanosów pokrojonych w plasterki
- 1/2 cebuli
- mała czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- kulka mozzarelli
- 10 dag czarnych oliwek
- 5 jajek
- 1/4 szklanki śmietany 18-proc.
- czubata łyżka masła
- łyżka oliwy
- szczypta suszonej bazylii
- sól, pieprz
- masło do formy
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki, a obie papryki w paseczki. Mozzarellę zetrzyj na tarce. Oliwki pokrój na połówki.
- Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę z papryką i kabanosami. Jajka wbij do miseczki, dodaj śmietanę, szczyptę bazylii i szczyptę soli. Całość roztrzep mątewką na jednolitą masę.
- Na średniej patelni rozgrzej oliwę, wlej masę jajeczną. Gdy od spodu się zetnie, a góra będzie jeszcze wilgotna, posyp ją połową sera, warzywami i oliwkami, a na koniec pozostałym serem. Wstaw patelnię pod rozgrzany grill w piecyku i ogrzewaj, aż masa się zetnie, a ser rozpuści (około 5 minut).
- Gotowy omlet posyp listkami bazylii i natychmiast podawaj. Jako dodatek możesz podać pieczywo.