Bruschetta z pomidorami według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na bruschettę z pomidorami:
- pieczywo na zakwasie
- miseczka pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- 3 pomidory suszone z oleju
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ocet balsamiczny
- świeża bazylia
Jak zrobić bruschettę z pomidorami?
Pieczywo kroimy w grube kromki. Następnie podpiekamy je w opiekaczu lub na patelni grillowej z dodatkiem oliwy z oliwek. Przekrawamy czosnek na pół i pocieramy nim każdą kromkę pieczywa. Polewamy oliwą z oliwek. Pomidory kroimy w drobne plasterki i przekładamy do miseczki. Siekamy listki bazylii. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Na każdą kromkę chleba układamy porcję mieszanki pomidorów. Tak przygotowaną bruschettę podajemy na ciepło, tuż po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy w formie wideo