Kanapki z tuńczykiem na chrupkim chlebie

Możesz też zrobić je z dowolnej innej rybki
/ 18.06.2009 13:11
Na 4 kanapki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
- 4 kromki razowego chrupkiego pieczywa 
- masło lub margaryna do posmarowania
- liście sałaty
- pomidor
- szczypiorek

Sposób wykonania:
Otworzyć puszkę tuńczyka, wyjąć rybę, część sosu lub oleju odsączyć, rybę rozgnieść widelcem.
Kromki chleba posmarować masłem lub margaryną albo majonezem, na każdej porcji położyć opłukany i dokładnie osuszony liść sałaty.
Pomidora umyć, można zdjąć skórkę, polewając go wrzątkiem, a potem zimną wodą, pokroić na plasterki. 
Plasterki pomidora położyć na liściach sałaty, na pomidorze rozsmarować rozdrobnionego tuńczyka. Szczypiorek opłukać, osączyć z wody, posiekać, posypać kanapkę.

Takie kanapki można przyrządzić na zwykłym pieczywie z innych ryb z puszki, np. makreli, sardynek czy szprotek, można je przyprawić pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA