Fot. Fotolia
Przekąski powinny być lekkostrawne, aby zbytnio nie obciążały naszego żołądka. Z drugiej jednak strony, muszą być sycące, aby dostarczyć nam odpowiednią ilość energii na całonocną zabawę, podczas której spożywa się większe, niż zazwyczaj ilości alkoholu.
Polecamy: Sposób na figurę modelki przed sylwestrem!
Przekąski na sylwestra – warzywa
Dobrym pomysłem jest wykorzystanie warzyw i przygotowanie z nich sycącej przekąski. Warzywa mają zdecydowanie mniej cukru niż owoce, dlatego możemy śmiało po nie sięgać w dowolnej ilości. Ponadto, zawierają dużo błonnika, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a tym samym całego organizmu. Warzywa dobrze jeść na surowo, gdyż niektóre z nich tracą podczas obróbki cieplnej cenne składniki odżywcze, np. witaminę C.
Surowe warzywa, takie jak marchew, pietruszka, papryka, rzodkiew, seler naciowy możemy pokroić w paski i podać razem z aromatycznymi dipami lub sosami.
Dipy mogą być przygotowane z serka feta, oliwek, suszonych pomidorów, ze skarmelizowanej cebuli, wszystko zależy od waszych upodobań i gustów. Warto przygotować je samemu, a nie sięgać po produkty gotowe.
Sałatki na sylwestra
Przygotowując przekąski, nie można zapominać o sałatkach. Sprawdzają się w każdej sytuacji, ich zrobienie nie zajmuje zwykle dużo czas. Niezależnie od tego, z jakich produktów będą się one składać, unikajmy dodawania majonezu. Fakt, ma on swój niepowtarzalny smak, jednak jest dość kaloryczny i lepiej zastąpić go gęstym jogurtem naturalnym lub greckim.
Jogurt można śmiało połączyć z ketchupem (bardzo dobre źródło likopenu), czy musztardą.
Zamiast korzystać z gotowych sosów sałatkowych, lepiej zrobić je samemu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że zawierają „prawdziwe” zioła czy przyprawy, a nie samą sól i substancję wzmacniające smak.
Do przygotowania przekąsek warto wykorzystać mięso drobiowe, kurczaka lub indyka. Mięso takie jest niskokaloryczne, a przy tym pełnowartościowe i bardzo dobrze smakuje. Drób najlepiej zamarynować w miodzie i przyprawach, dzięki temu będzie aromatyczny. Chrupiące skrzydełka z kurczaka smakują wszystkim!
Zobacz też: Jakie jedzenie przygotować na sylwestra?
Jedzmy z głową
Oczywiście przygotowując przekąski sylwestrowe nie można zapomnieć o słodkościach. Jeśli decydujemy się na przygotowanie ciast czy deserów z czekoladą, najlepiej wykorzystać do tego czekoladę gorzką. Zawiera ona zdecydowanie mniej tłuszczu, niż jej mleczna koleżanka i korzystniej wpływa na nasze zdrowie. Chipsy nie muszą być punktem obowiązkowym każdej imprezy. Zawierają bardzo dużo tłuszczu (jeden chips zawiera około 45% tłuszczu), który podnosi poziom cholesterolu we krwi. Można je zastąpić samodzielnie przygotowanymi paluszkami, czy kruchymi ciasteczkami przygotowanymi na słono lub słodko.
Jeśli impreza sylwestrowa, to muszą być napoje. Wiele osób nie wyobraża sobie, aby na ich stole zabrakło napojów gazowanych. Faktem jest, że zawierają dużo cukru oraz kwasu fosforowego. Jest on stosowany do regulacji kwasowości napoju, natomiast inne jego wykorzystanie to, m.in. odrdzewianie stali...
Napoje nasycone dwutlenkiem węgla, zdecydowanie nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na problemy gastryczne.
Zwykle napoje gazowane swoją barwę i smak, zawdzięczają wyłącznie dodatkowi sztucznych aromatów i barwników. Dzieci nie powinny spożywać takich napojów, dorośli natomiast w niewielkich ilościach. Napoje gazowane lepiej zastąpić sokami owocowymi lub warzywnymi, korzystniejszymi dla naszego zdrowia. Soki także powinno się spożywać w rozsądnych ilościach, gdyż często producenci je dosładzają. Niektóre napoje można przygotować samemu w domu, np. lemoniadę. Zrobiona samodzielnie zdecydowanie lepiej smakuje.
Zwracajmy więc uwagę na to co jemy, bo od tego w dużej mierze zależy nasze zdrowie i dobrze samopoczucie.
Polecamy: Jak przygotować sylwestrowe menu?