Dlaczego bez czosnku? Skoro już z kimś będziemy tańczyć, lepiej nie fundować sobie niezręcznej sytuacji. Chyba że wszyscy solidarnie jedzą czosnek.
Zobacz także: Naturalnie o serach
W sylwestrowym menu dobrze sprawdzą się tarty, brushetty, różnorakie pieczywo podawane z pastami, salsami czy lekkimi sałatkami, również ciepłe paszteciki czy świeże warzywa podane z dipami, a także sery i winogrona.
Podpłomyki z sałatą
Na podpłomyki:
1 kilogram mąki, 2 łyżki sody, 2 jaja, pół litra mleka kwaśnego, 3-5 łyżek śmietany, 1,5 łyżeczki soli. Wszystkie składniki zarabiamy na stolnicy lub w misce. Rozwałkowujemy na 3 mm, kroimy w dowolne kształty i smażymy na patelni teflonowej, bez użycia tłuszczu.
Na sałatę:
Mała główka sałaty lodowej
1 duża pierś kurczaka
Garść orzechów włoskich
1/3 szklanki oliwy
Łyżka musztardy
Łyżka miodu
Pół łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
Łyżeczka soku z cytryny
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy posiekane orzechy włoskie. Następnie dodajemy do nich pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy krótko – tyle, by mięso przestało być w środku różowe. Lekko solimy i oprószamy pieprzem do smaku.
Sałatę myjemy, osuszamy, a następnie rwiemy na kawałki i przekładamy do miski. Na sałatę przekładamy usmażonego kurczaka. Z oliwy, musztardy, miodu, soli, pieprzu i cytryny robimy dressing i polewamy nim sałatę. Podajemy do podpłomyków.
Zobacz także: Jak zrobić sałatkę warzywną z kurczakiem?