Jak przygotować sylwestrowe menu?

Komponowanie sylwestrowego menu może być ciekawe.
Czy to w domu, czy w lokalu sylwestrowe menu jest podobne - a raczej podobnie bogate. Ten wyjątkowy wieczór, kiedy żegnamy stary rok i przygotowujemy się na nadejście Nowego, nie może obyć się bez wyjątkowych dań.
/ 19.12.2010 20:14
Komponowanie sylwestrowego menu może być ciekawe.

Cała noc śpiewów, tańców, zabaw wymusza na gospodarzach przyjęcia przygotowanie różnorodnych potraw - najlepiej, by się ze sobą w pewien sposób komponowały, by jedne krzepiły, a drugie były chwilą zapomnienia i rozkoszy podniebienia. W przypadku przyjęć organizowanych w domu, warto, by potrawy nie były zbyt skomplikowane i najlepiej takie, które wymagają jedynie chwilowej uwagi gospodyni - nie może ona przecież całego wieczoru spędzić w kuchni.

Przystawki

Drobne przekąski, potrawy przygotowane w małych porcjach, które można zjeść "na raz" są świetnym pomysłem na sylwestrowe przyjęcie. Małe porcje stanowią rozkosz dla podniebienia, ale nie wymuszają poświęcenia im zbytniej uwagi. Warto, by przystawki były urozmaicone. Można podać faszerowane jajka, faszerowane warzywa, małe trójkątne kanapeczki z pieczywa tostowego, koreczki. Jeśli wśród gości będą amatorzy serów - możesz ich zaskoczyć podając deskę serów.

Polecamy: Jak wykonać oliwkowe hiszpańskie przystawki?

Sałatki

Chyba wszyscy uwielbiają sałatki. Przyciągają one wzrok - mieniąc się paletą barw, drażnią nos cudownymi zapachami ziół, warzyw i owoców przywodzących na myśl upalne lato. Warto zaproponować gościom wybór i podać sałatkę owocową, warzywną, a nawet mięsną. Każda z pewnością znajdzie swojego amatora.

By jeszcze bardziej zaznaczyć odmienność serwowanych sałatek można wybrać różne sosy: jeśli sałatka mięsna lub warzywna będzie z majonezem - to do sałatki owocowej warto podać zamiast jogurtu sos z miodu i soku cytryny. Sałatkę warzywną można podać z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, a mięsną z majonezem.

Mięsa i dania gorące

Jeśli będziesz miała czas miedzy Świętami a Sylwestrem warto pokusić się o samodzielne upieczenie schabu, boczku, czy innego mięsa - goście z pewnością docenia ten wysiłek.

A żeby uczta była jeszcze bardziej taka swojska i polska - nie może na niej zabraknąć dań gorących - czerwonego barszczu i bigosu. 

Czytaj także: Jak zrobić zupę rybną?

Redakcja poleca

REKLAMA