Gluten zawarty jest w pieczywie

Jak przygotować regionalne kanapki

Zrekonstruuj smaki dzieciństwa i przygotuj oryginalny podwieczorek, pełen swojskich, regionalnych kanapek.
/ 03.10.2010 23:06
Gluten zawarty jest w pieczywie

Jako kilkuletnia dziewczynka, biegałam po podwórku mojej babci z wielką kromką swojskiego chleba, posmarowaną świeżym masełkiem i miodem. Uwielbiałam te kanapki. Niedawno się okazało, że moje koleżanki też mają wspomnienia o wspaniałych smakach prostych potraw z dzieciństwa. A wszystko zamyka się w słowie: podwieczorek!

Pajda chleba ze śmietaną i cukrem

Właściwie przepis nie jest tu potrzebny, ale ta kanapka będzie naprawdę smakować jeśli użyjemy dobrego, najlepiej swojskiego i świeżego chleba, gęstej, bardzo gęstej śmietany i cukru tylko tyle, ile lubimy. Pamiętajmy, że śmietana będzie spływać z kromki – dobrze więc użyć talerzyka. Jeśli szukamy urozmaicenia – posypmy kanapkę odrobiną cynamonu.

Pajda chleba ze świeżym masłem i miodem

Również polecam jedynie dobry, swojski chleb i masło najlepiej własnej roboty. Masło powinno być lekko solone. Miód podkreśli ten wyjątkowy smak. Odradzam miody płynne – będziemy mieć lepiące ręce. Warto też posypać taką kanapkę odrobiną czarnuszki. Pycha!

Zobacz także: Jak zrobić polewkę mleczną?

Pajda chleba ze świeżym masłem, pomidorem i drobno posiekaną cebulką

Mniam, mniam, mniam – pod warunkiem, że wszystko jest świeżutkie. Aby cebula nie była zbyt ostra, można ją skropić po pokrojeniu w drobną kostkę sokiem z cytryny. Odczekać kilka minut i kłaść na kanapki.

Pajda chleba polana letnim mlekiem i posypana cukrem z cynamonem

To już rzadziej spotykana wersja podwieczorkowych kanapek. Trzeba uważać, by nie przesadzić z ilością wylewanego na kanapkę mleka, bo się nam kromka rozpadnie. W niektórych rejonach Polski zamiast mleka używano wody.

Polecamy: Staropolski sposób na ciasto francuskie

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)