„Weź słodkiego mleka, a gdy zwierać będzie, zabiel żółtkami jajecznymi, rozbitymi z masłem, przydawszy cynamonu, cukru, ususz grzanek z chleba białego, a daway z grzankami na stół.”
Polecamy: Staropolski sposób na ciasto francuskie
Taki oto przepis na gęstą polewkę mleczną podaje Stanisław Czarnecki, nadworny kucharz Aleksandra Michała Lubomirskiego (XVII w.).
Polewka jest bardzo smaczna i delikatna. Trochę przypomina krem cynamonowy i oprócz walorów smakowych, doskonale zaspokaja głód.
Polecamy: Jak przygotować polewkę winną na jesienne wieczory
Odtwarzając ten przepis, warto skorzystać z poniższych rad:
a) przed dodaniem żółtek, mleko nie powinno wrzeć, a jedynie mrugać
b) na pół litra mleka dobrze będzie użyć 3 żółtek i 2 łyżek masła (najpierw ubijamy masło, a następnie dodajemy do niego żółtka)
c) do masy maślano-jajecznej dodajmy szczyptę soli i dwie łyżki cukru
d) masę przekładajmy do mrugającego mleka partiami, cały czas mieszając płyn
e) cynamon dodajmy do smaku
f) jeśli zupa jest za mało słodka – można zwiększyć ilość cukru
g) chleb można zastąpić bułką, ale ta będzie szybciej naciągać polewkę (mniej smakowicie wygląda)
Uwaga: grzanki koniecznie usmażmy na patelni (bez użycia tłuszczu)