Masło z chrzanem – kostka masła (około 200g), 4 łyżki świeżo utartego chrzanu, sok z cytryny i sól. Chrzan skrapiam sokiem z cytryny, dodaję do utartego masła, przyprawiam solą, następnie ucieram jeszcze ok. 10 minut. Świeży chrzan można zastąpić takim ze sklepu, lepiej jednak, żeby był bez dodatków śmietany.
Masło z musztardą – kostka masła, 2 łyżki musztardy, sok z 1 cytryny, sól. Ucieram masło dodaję musztardę – tutaj można sobie wybrać jaką, ja najbardziej lubię rosyjską, bo jest bardzo pikantna, ale myślę, że wykorzystać można też inne, w zależności od gustu, do smaku dodaję sok z cytryny i sól, ucieram chwilę. Masa dobrze się także nadaje do nasmarowania pieczonej szynki.
Masło z ikrą – danie dla smakoszy, sama muszę mieć natchnienie, żeby mi się tego smakołyku zachciało :). 1/3 kostki masła, ikra z 2 śledzi, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny. Ikrę oczyszczam z błonek, wcześniej moczę w mleku przez około godzinę, rozcieram ją z sokiem z cytryny i oliwą, dodaję do utartego masła. Można też wykorzystać kawior.
Masło ze śledziem – 1 kostka masła, 2 śledzie. Śledzia (oczywiście bez skóry i ości – można od razu kupić takgo w sklepie) siekam bardzo drobno, dodaję do utartego masła i miksuję chwilę. Świetne do kanapek i tostów.
Masło użyte w przepisach powinno być śmietankowe, tzw. „prawdziwe” masło, nie tam żadne roślinne, albo margaryny, bo wtedy smak będzie znacznie gorszy.