Grzyby w cieście fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Grzyby smażone w cieście

Grzyby będą bardziej delikatne, jeśli namoczysz i ugotujesz je w mleku. Mleko wykorzystaj potem do przygotowania ciasta.
/ 22.05.2019 21:46
Grzyby w cieście fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie 30 min * gotowanie i smażenie ok. 50 min * 1 porcja – ok. 110 kcal

Składniki na 8 porcji:
- 10 dag kapeluszy suszonych grzybów (podgrzybków, prawdziwków)
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- olej do smażenia
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:

1. Grzyby dokładnie opłucz, zalej wodą, odstaw na godzinę. Potem gotuj je w wodzie z namaczania, aż będą miękkie (ok. 40 min).

2. Grzyby odcedź, osącz, obtocz w części mąki.

3. Z reszty mąki, jajka i mleka rozmieszaj ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dopraw je solą i pieprzem.

4. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju, tak by grzyby mogły się w nim zanurzyć.

5. W cieście zanurzaj kapelusze grzybów, gdy lekko obciekną, kładź je na patelnię. Smaż z obu stron na złoty kolor.

6. Grzyby zdejmij z patelni, połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by usunąć nadmiar tłuszczu. Potem ułóż je na półmisku.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>