Przygotowanie 30 min * gotowanie i smażenie ok. 50 min * 1 porcja – ok. 110 kcal
Składniki na 8 porcji:
- 10 dag kapeluszy suszonych grzybów (podgrzybków, prawdziwków)
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Grzyby dokładnie opłucz, zalej wodą, odstaw na godzinę. Potem gotuj je w wodzie z namaczania, aż będą miękkie (ok. 40 min).
2. Grzyby odcedź, osącz, obtocz w części mąki.
3. Z reszty mąki, jajka i mleka rozmieszaj ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dopraw je solą i pieprzem.
4. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju, tak by grzyby mogły się w nim zanurzyć.
5. W cieście zanurzaj kapelusze grzybów, gdy lekko obciekną, kładź je na patelnię. Smaż z obu stron na złoty kolor.
6. Grzyby zdejmij z patelni, połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by usunąć nadmiar tłuszczu. Potem ułóż je na półmisku.
Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>