Pomysły na jarmuż

Jarmuż.
Jarmuż to niezwykle wartościowe, choć mało popularne warzywo. Doskonale nadaje się do zimowych potraw. Podpowiadamy jak najlepiej je przyrządzić!
/ 16.01.2012 01:52
Jarmuż.

Ta mało popularna odmiana kapusty kryje w sobie mnóstwo wartości odżywczych i  potencjał kulinarny o jaki go nie podejrzewasz! Ze względu na jego zalety, warto wykorzystywać jarmuż do codziennego gotowania w zimowych miesiącach.

Krewny kapusty

Jego długie, kędzierzawe liście są znane od wieków jako ozdoba i dodatek do potraw. Jarmuż jest odmianą kapusty o wysokiej zawartości witamin oraz magnezu, wapnia, potasu, żelaza i błonnika. Można go wykorzystywać dopiero po przymrozkach, traci on wtedy charakterystyczną dla siebie gorycz. Istnieją również gatunki jarmużu, które nie muszą przejść mrozów, ponieważ dzięki specjalnej hodowli nie posiadają typowej dla tego warzywa goryczki. W sklepach możemy znaleźć jarmuż zielony i czerwony.

Choć w Polsce jarmuż nie jest szczególnie popularny, zajmuje szczególne miejsce w kuchniach narodowych Niemiec, Holandii, Portugalii, Brazylii i Japonii.

Zobacz także: Galeria potraw z cykorią

Jarmuż w kuchni

Dzisiaj nieco zapomniany, jeszcze w polskiej kuchni przedwojennej jarmuż był używany dosyć często. Z tego okresu pozostało wiele ciekawych przepisów na sałatki, zupy i inne potrawy. Jarmuż doskonale smakuje w zestawieniu z czosnkiem, cebulą i mięsem.
Oto kilka pomysłów na wykorzystanie jarmużu do codziennych dań.

Zobacz także: Cykoria - zimowy dodatek

Jarmuż z boczkiem

Liście jarmużu należy drobno pokroić, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Następnie odsączyć jarmuż i zmiksować go z ząbkiem czosnku. Pokroić drobno połowę cebuli, pokroić drobno boczek a następnie wrzucić na patelnie i podsmażyć na małym ogniu. Kiedy cebula się zetnie, dodać jarmuż i dusić na patelni przez kilka minut dodając pieprz i sól.

Zupa z jarmużu

Przygotować pół selera, kilka ziemniaków i 1 cebule i 3 ząbki czosnku. Warzywa obrać, pokroić, dodać masło i przyprawy i poddusić w rondelku. Następnie dolać dwie szklanki gorącej wody i kiedy warzywa zmiękną dodać pół kilograma drobno pokrojonego jarmużu. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem powinno się zupę zmiksować. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Polecamy przepis: Grunkohl czyli jarmuż.

Redakcja poleca

REKLAMA