Przygotowanie cebuli do faszerowania
Przed faszerowaniem warzywo dobrze jest namoczyć w wodzie - będzie ją łatwiej obrać. Trzeba także wiedzieć, że jest to jeden z mało znanych patentów na to, by cebula zbytnio nie szczypała nas w oczy.
Zobacz także: Przepis na chutnej z czerwonej cebuli
Farsz do cebuli - wieprzowina lub wołowina
Do faszerowania cebuli proponujemy wykorzystanie mięsa wołowego lub wieprzowego. Mięso należy przepuścić przez maszynkę lub dosyć drobno posiekać i wymieszać z przyprawami. Świetnie sprawdzi się w tej roli tymianek lub rozmaryn oraz pieprz i sól. Nie polecamy używania gotowych mieszanek przyprawowych, często wzbogacanych glutaminianem sodu.
Oprócz niekwestionowanych walorów smakowych, czerwona cebula posiada także wiele składników cennych dla zdrowia – jest bogata w witaminę C, E i witaminy z grupy B, zawiera żelazo, potas, wapń, cynk, posiada właściwości bakteriobójcze. Ponadto obniża poziom cukru we krwi oraz przyczynia się do spadku tzw. złego cholesterolu.
Faszerowanie cebuli krok po kroku
Cebuli odcinamy czapeczkę i wyjmujemy ze środka kilka warstw. Do środka wkładamy mięso i posypujemy obficie parmezanem. Wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut, pieczemy w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu cebula jest miękka a ser lekko zarumieniony.
Zobacz także: Czym nafaszerować warzywa?