Chutney z czerwonej cebuli doskonale komponuje się smakowo z różnymi mięsnymi potrawami.

Czatnej z czerwonej cebuli

Czatnej albo chutney to gęsty sos wywodzący się z kuchni indyjskiej, istnieją różne jego wersje, my polecamy czatnej z czerwonej cebuli, doskonały na przykład do mięs.
/ 12.12.2011 09:48
Chutney z czerwonej cebuli doskonale komponuje się smakowo z różnymi mięsnymi potrawami.

Przetwory z cebuli

Czatnej przechowuje się w słoikach jak najlepszego rodzaju konfiturę, w swojej różnorodności prezentuje całe spektrum smaków – od słodkich jak mango, kokos po ostre jak ten z chili, czosnku czy cebuli. Istnieje także wersja miętowa.

My podpowiadamy jak zrobić czatnej z czerwonej cebuli, który świetnie nadaje się do mięs, a swoim aromatem zaskoczy niejednego smakosza.

Zobacz też: Jak zrobić indyjskie, pikantne samosy?

Słodko i ostro

Poniższy przepis dotyczy trzech – czterech słoików czatnej. Potrzebujemy 6 czerwonych cebul, które siekamy, oraz jedną papryczkę czili – ją również kroimy na cienkie plasterki.

Wrzucamy wszystko na patelnię z liściem laurowym albo dwoma oraz dwiema, trzema łyżkami oliwy. Podgrzewamy przez 20 – 30 minut na małym ogniu.

Kiedy cebula będzie już ciemna i lekko klejąca w konsystencji dodajemy ¾ szklanki brązowego cukru, oraz po 1/3 szklanki octu balsamicznego i octu winnego. Gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny, aż chutney będzie ciemne i gęste.

Gotowe przekładamy do sparzonych wcześniej słoików, dla doskonałego smaku gotowe chatnej powinno mieć czas żeby dojrzeć smakowo, najlepiej około 2 tygodni, do miesiąca.

Polecamy także: Chutney, czyli jak kuchnia indyjska rządzi podniebieniem?