Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- 1 szklanka soku wiśniowego
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżka miodu
- skórka starta z cytryny
- 40 dag rabarbaru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 15 dag czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
- Utrzeć mąkę z mlekiem, żółtkami oraz solą. Wymieszać ze stopionym masłem. Odstawić na kwadrans.
- Usmażyć naleśniki. Przełożyć do żaroodpornych miseczek i piec w temp. 150 st. C przez 15 minut.
- Zagotować sok z cukrem, rumem, miodem i skórką z cytryny. Kiedy objętość zmniejszy się o 1/3 włożyć pokrojony rabarbar i gotować 2 minuty.
- Rabarbar rozetrzeć mąką ziemniaczaną w czterech łyżkach wody. Dodać. Zagotować. Wymieszać z porzeczkami.