Składniki:
- 80 dag piersi indyka
- 20 dag mielonej wołowiny
- 2 łyżeczki soli peklowej
- łyżka miodu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka chili w płatkach
- łyżeczka pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki zimnej wody
Przygotowanie:
Zobacz przepis na domową kiełbasę drobiowo-wołową!
- Mięso z indyka pokrój w drobną kostkę.
- Połącz z mieloną wołowiną, solą peklową, miodem i przyprawami.
- Odstaw na 12 godzin do lodówki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Dodaj do mięsa czosnek i wodę, dokładnie wyrób masę.
- Masę nałóż na spód 3 torebek do zamrażania, uformuj wałeczki.
- Każdy dodatkowo owiń folią spożywczą.
- Boki obwiąż sznurkiem.
- Kiełbaski ułóż w garnku i zalej zimną wodą.
- Zagrzej na małym ogniu.
- Parz przez 1,5 godziny w temperaturze 70 stopni C.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Poradnika domowego"