Liczba porcji: 2
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- 5 dag szpinaku mrożonego w liściach
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 duży, mięsisty pomidor
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- oregano
- gałka muszkatołowa
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Sprawdź pomysł na kluski ze szpinakiem!
- Pomidora sparz, obierz, pokrój.
- Uduś na 2 łyżkach masła ze szczyptą soli, pieprzu, oregano i cukrem.
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie.
- Odparuj, utłucz.
- Szpinak rozmroź, podduś na reszcie masła, dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Ostudź, dodaj z jajem i mąkami do ziemniaków.
- Zagnieć ciasto, uformuj wałek i pokrój na kluski.
- Ugotuj w osolonej wodzie.
- Podawaj z sosem pomidorowym.