Zamiast kanapki czy owsianki puszysty omlet z owocami, lub chrupiący croissant z konfiturą? Słodkie śniadanie to nie tylko zastrzyk energii na cały dzień, ale także gwarantowana spora dawka wspaniałego humoru. Zobaczcie propozycje śniadań na słodko.
Fot. Fotolia
Jeżeli jesteście miłośnikami cukru, a z dbałości o linię rezygnujecie ze słodkiej przyjemności, to poranek będzie najlepszą porą dnia na zjedzenie słodyczy. Do godziny południowej tempo przemiany materii jest na tyle szybkie, że bez problemu spalimy kalorie, a spożyte słodkości nie pójdą nam w biodra.
Zobaczcie propozycje szybkich, łatwych i pysznych śniadań w wydaniu słodkim:
Słodkie omlety
Omlet z owocami
Składniki:
- 2 łyżki mąki,
- 4 jajka,
- szczypta proszku do pieczenia,
- sól,
- 20-30 dag miękkich owoców np. truskawki, maliny,
- cukier puder,
- serek owocowy.
Sposób przygotowania:
Oddzielone żółtka połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać ją delikatnie z masą z żółtek i mąki. Następnie na patelni rozgrzać olej. Smażyć omlet. Gdy lekko się zrumieni, przewrócić go i smażyć przez chwilę z drugiej strony. Na koniec posmarować omlet serkiem, nałożyć owoce i posypać cukrem pudrem.
Fot. Depositphotos
Omlet biszkoptowy
Składniki:
- 3 jajka
- 50 g mąki
- 1 łyżka mleka
- łyżeczka cukru
- 20 g masła do smażenia
Sposób przygotowania
Żółtka jaj utrzeć z mlekiem, z białek ubić pianę. Delikatnie połączyć żółtka z pianą i z mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wylać na niego masę. Wstawić do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika. Nie poruszać patelnią, dopóki omlet się nie upiecze. Podawać z owocowa konfiturą.
Gofry
Gofry z musem
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki cukru,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 szkl. mleka.
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Wlać mleko i oliwę. Całość zmiksować. Ciasto nakładać do nagrzanej gofrownicy i piec gofry na jasnozłoty kolor. Podawać z musem jabłkowym.
Fot. Depositphotos
Bananowe gofry
Składniki:
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 1 jajko
- łyżka miodu
- łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- duży dojrzały banan
Sposób przygotowania:
Białko oddzielić od żółtka, ubić na pianę. Mąkę, mleko, żółtko, proszek, sodę, miód i olej razem zmiksować. Dodać rozgniecionego banana, ponownie zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać pianę z białka i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać do nagrzanej gofrownicy i piec gofry na jasnozłoty kolor. Podawać z cukrem pudrem.
Naleśniki i pancakesy
Budyniowe naleśniki
Składniki:
-
1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do miski wlać mleko, wod, dodać sól, cukier, wbić jajka. Wymieszać, na koniec wsypać mąkę z budyniem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Najlepiej smakują z twarogiem przygotowanym na słodko lub dżemem.
Fot. Depositphotos
Naleśniki z kokosem i czekoladą
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 6 łyżek oleju
- 2 jajka
- mleko
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
Nadzienie:
- 1 śmietana gęsta
- 1 opakowanie(100g) wiórków kokosowych
- cukier do smaku
Polewa:
- tabliczka białej czekolady
- tabliczka mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Ciasto: Jajka ubić z cukrem. Dodać olej i trochę mleka. Wymieszać. Dodać mąkę i trochę mleka( tyle aby powstała konsystencja bardzo rzadkiego sosu lub słodkiej śmietanki). Wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Wymieszać. Usmażyć.
Nadzienie: Nadzienie przygotować około godzinę przed spożywaniem naleśników. Wszystkie składniki wymieszać, wstawić do lodówki.
Usmażone naleśniki posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon. Ciemne naleśniki polać białą czekoladą, jasne polać mleczną.
Truskawkowe pancakes
Składniki:
- 2,5 szklanki maślanki truskawkowej,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki oleju,
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 0,5 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nabierając ciasto łyżką smażyć niewielkie placuszki na średnim ogniu, na odrobinie tłuszczu, tak aby się nie przypalały i nie wsiąkały go za dużo.
Tosty francuskie
Tradycyjne tosty francuskie
Składniki:
- 2 kromki czerstwego białego chleba
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Jajko połączyć z mlekiem i cukrem waniliowym, dokładnie roztrzepać. Z kromek chleba odciąć skórkę, zamoczyć kromki w mleku z obu stron. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, na maśle na złoty kolor. Podawać ciepłe z cukrem pudrem, maslem czekoladowym lub konfiturą.
Fot. Depositphotos
Tosty cynamonowe
Składniki:
- 1 wczorajsza bułka wrocławska,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu.
Sposób przygotowania:
Bułkę pokroić na kromki. Następnie lekko podpiec. Każdą kromkę smarować masłem i posypywać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zapiekać w gorącym piekarniku przez 3-5 minut. Podawać gorące.