Śniadanie na słodko

Słodkie śniadanie to nie tylko zastrzyk energii na cały dzień, ale także gwarantowana spora dawka wspaniałego humoru. Zobaczcie propozycje śniadania na słodko.
/ 14.10.2013 09:07

Zamiast kanapki czy owsianki puszysty omlet z owocami, lub chrupiący croissant z konfiturą? Słodkie śniadanie to nie tylko zastrzyk energii na cały dzień, ale także gwarantowana spora dawka wspaniałego humoru. Zobaczcie propozycje śniadań na słodko.

Śniadanie na słodko

Fot. Fotolia

Jeżeli jesteście miłośnikami cukru, a z dbałości o linię rezygnujecie ze słodkiej przyjemności, to poranek będzie najlepszą porą dnia na zjedzenie słodyczy. Do godziny południowej tempo przemiany materii jest na tyle szybkie, że bez problemu spalimy kalorie, a spożyte słodkości nie pójdą nam w biodra.

Zobaczcie propozycje szybkich, łatwych i pysznych śniadań w wydaniu słodkim:

 

Słodkie omlety

Omlet z owocami

Składniki:

  • 2 łyżki mąki,
  • 4 jajka,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • sól,
  • 20-30 dag miękkich owoców np. truskawki, maliny,
  • cukier puder,
  • serek owocowy.

Sposób przygotowania:

Oddzielone żółtka połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać ją delikatnie z masą z żółtek i mąki. Następnie na patelni rozgrzać olej. Smażyć omlet. Gdy lekko się zrumieni, przewrócić go i smażyć przez chwilę z drugiej strony. Na koniec posmarować omlet serkiem, nałożyć owoce i posypać cukrem pudrem.

Śniadanie na słodko

Fot. Depositphotos

Omlet biszkoptowy

Składniki:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 1 łyżka mleka
  • łyżeczka cukru
  • 20 g masła do smażenia

Sposób przygotowania

Żółtka jaj utrzeć z mlekiem, z białek ubić pianę. Delikatnie połączyć żółtka z pianą i z mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wylać na niego masę. Wstawić do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika. Nie poruszać patelnią, dopóki omlet się nie upiecze. Podawać z owocowa konfiturą.

 

Gofry

Gofry z musem

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki cukru,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 szkl. mleka.

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Wlać mleko i oliwę. Całość zmiksować. Ciasto nakładać do nagrzanej gofrownicy i piec gofry na jasnozłoty kolor. Podawać z musem jabłkowym.

Śniadanie na słodko

Fot. Depositphotos

Bananowe gofry

Składniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • duży dojrzały banan

Sposób przygotowania:

Białko oddzielić od żółtka, ubić na pianę. Mąkę, mleko, żółtko, proszek, sodę, miód i olej razem zmiksować. Dodać rozgniecionego banana, ponownie zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać pianę z białka i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać do nagrzanej gofrownicy i piec gofry na jasnozłoty kolor. Podawać z cukrem pudrem.

 

Naleśniki i pancakesy

Budyniowe naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mleka

     

  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do miski wlać mleko, wod, dodać sól, cukier, wbić jajka. Wymieszać, na koniec wsypać mąkę z budyniem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Najlepiej smakują z twarogiem przygotowanym na słodko lub dżemem.

Śniadanie na słodko

Fot. Depositphotos

Naleśniki z kokosem i czekoladą

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • mleko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao

Nadzienie:

  • 1 śmietana gęsta
  • 1 opakowanie(100g) wiórków kokosowych
  • cukier do smaku

Polewa:

  • tabliczka białej czekolady
  • tabliczka mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto: Jajka ubić z cukrem. Dodać olej i trochę mleka. Wymieszać. Dodać mąkę i trochę mleka( tyle aby powstała konsystencja bardzo rzadkiego sosu lub słodkiej śmietanki). Wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Wymieszać. Usmażyć.

Nadzienie: Nadzienie przygotować około godzinę przed spożywaniem naleśników. Wszystkie składniki wymieszać, wstawić do lodówki.

Usmażone naleśniki posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon. Ciemne naleśniki polać białą czekoladą, jasne polać mleczną.

Truskawkowe pancakes

Składniki:

  • 2,5 szklanki maślanki truskawkowej,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nabierając ciasto łyżką smażyć niewielkie placuszki na średnim ogniu, na odrobinie tłuszczu, tak aby się nie przypalały i nie wsiąkały go za dużo.

 

Tosty francuskie

Tradycyjne tosty francuskie

Składniki:

  • 2 kromki czerstwego białego chleba
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Jajko połączyć z mlekiem i cukrem waniliowym, dokładnie roztrzepać. Z kromek chleba odciąć skórkę, zamoczyć kromki w mleku z obu stron. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, na maśle na złoty kolor. Podawać ciepłe z cukrem pudrem, maslem czekoladowym lub konfiturą.

Śniadanie na słodko

Fot. Depositphotos

Tosty cynamonowe

Składniki:

  • 1 wczorajsza bułka wrocławska,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu.

Sposób przygotowania:

Bułkę pokroić na kromki. Następnie lekko podpiec. Każdą kromkę smarować masłem i posypywać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zapiekać w gorącym piekarniku przez 3-5 minut. Podawać gorące.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)