Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 500 g mąki razowej,
- 0,5 litra ciepłej, ale nie gorącej wody,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 płaskie łyżki drożdży suszonych,
- 2 łyżeczki cukru,
- 100 g pestek słonecznika.
Przygotowanie:
Chleb razowy przygotowywany wyłącznie z mąki razowej z dodatkiem pestek słonecznika, to zdrowszy zamiennik białego pieczywa.
Razowe pieczywo z naszego przepisu świetnie smakuje z pastą kanapkową domowej roboty, kiszonymi ogórkami i wiejską wędliną. Jest tak pyszne, że można je jeść z samym masłem.
- Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami, pestkami słonecznika, cukrem i solą.
- Wlej wodę i wymieszaj.
- Masę przelej do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanymi mąką. Odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 60 minut.
- Posyp chleby razowe pestkami i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 220 stopni C i piecz przez 45 minut.
- Po upieczeniu wyjmij chleby z foremki i odwróć na drugą stronę, aby porządnie odparowały.
Więcej przepisów na domowe pieczywo:
Przepis na chleb orkiszowy
Trzy przepisy na domowe pieczywo
Przepis na chleb na zakwasie
Przepis na chlebki pita