Smakują oczywiście inaczej niż tradycyjny chleb na zakwasie, ale zrobisz je szybciej. Nad kupnymi wypiekami mają też tę przewagę, że zawierają tylko pożądane składniki i są superświeże!
Maślany warkocz z makiem
Przygotowanie i pieczenie – 60 min
1 porcja – ok. 280 kcal
Składniki na 10 porcji:
- 500 g mąki
- 1 szkl. mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- 2 łyżeczki maku
- sól
SPOSÓB WYKONANIA:
- Drożdże wkrusz do letniego mleka, rozmieszaj z łyżką cukru i połową mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka i 1 jajko utrzyj z pozostałym cukrem. Masło roztop, przestudź.
- Rozczyn, masę jajeczną i masło dodaj do pozostałej mąki. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj je, odstaw do wyrośnięcia.
- Ponownie zagnieć, podziel na 6 równych części, z każdej uformuj wałek. Wałki łącz po 3 i pleć z nich warkocze. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Wyrośnięte posmaruj jajkiem, posyp makiem. Piecz ok. 25 min w temp. 200 st. C.
Babka – chlebek śródziemnomorski
Przygotowanie i pieczenie – 80 min
1 porcja – ok. 185 kcal
Składniki na 12 porcji:
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mąki kukurydzianej
- opakowanie drożdży suszonych
- 80 ml wody
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 100 g oleju
- pół łyżeczki soli
- 4 jajka
- 70 g sera feta
- po 2 łyżki czarnych oliwek i suszonych pomidorów
- 2 łyżki pestek dyni
SPOSÓB WYKONANIA:
- Mąkę rozmieszaj z drożdżami, wodą, winem, olejem i solą. Wyrób ciasto, przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto wyrabiaj z dodawanymi kolejno jajkami. Połącz z pokrojoną fetą, oliwkami i pomidorami.
- Podłużną formę natłuść olejem, wysyp mąką. Przełóż do niej ciasto, odstaw do wyrośnięcia.
- Posyp pestkami dyni, piecz ok. 50 min w temp. 190 st. C. Wystudź na kratce.
Bułki śniadaniowe z otrębami
Przygotowanie i pieczenie – 45 min
1 porcja – ok. 220 kcal
Składniki na 10 sztuk:
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki otrąb
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 40 ml oleju
- 350 ml maślanki lub kefiru
- 1 jajko
- po łyżce maku i sezamu
SPOSÓB WYKONANIA:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj otręby, sól i cukier. Połącz z olejem i maślanką. Wyrób elastyczne ciasto.
- Podziel je na 10 równych części. Z każdej uformuj kulkę, spłaszcz ją, połóż na blasze wyłożonej pergaminem.
- Każdą bułeczkę natnij wzdłuż, posmaruj jajkiem, posyp makiem lub sezamem. Piecz ok. 20 min w temp. 200 st. C.