Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mąki (najlepiej chlebowej)
- 3 dag drożdży
- 100 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka drobnej soli
- 1/4 szklanki oleju
- 25 dag miąższu z dyni
- foremka do ciast i pasztetów
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na chleb dyniowy!
- Wydrąż miąższ z dyni i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Dzięki temu jej aromat zostanie równomiernie rozprowadzony po całym cieście.
- Następnie w letnim mleku rozpuść cukier i dodaj drożdże.
- Mieszankę odstaw do wyrośnięcia na kilka minut.
- W tym czasie do przesianej mąki chlebowej dodaj drobną sól, miąższ z dyni, olej i w końcu także wyrośnięte drożdże.
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
- Przełóż je do foremki. Następnie odstaw ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika na około 30 minut.
- Przed upływem tego czasu nie otwieraj piekarnika, by chleb nie opadł.
- Kiedy skórka chleba już się zrumieni i nabierze apetycznego, pomarańczowego koloru, patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest suche w środku. Jeśli tak, możesz wyciągnąć chlebek z piekarnika.