Carpaccio wywodzące się z Włoch jest ciekawą propozycją przystawki, którą możemy przygotować z surowego mięsa, ryby lub warzyw! Różnorodność dodatków ogranicza jedynie nasza wyobraźnia – olej truflowy, pokruszone orzechy włoskie lub ocet balsamiczny – to jedne z nielicznych. Carpaccio wołowe, carpaccio z kaczki lub z buraka zyskało popularność wśród wielu smakoszy – sprawdź nasze przepisy!
Carpaccio wołowe: przepis
Oto składniki na carpaccio wołowe:
- 300 gram polędwicy wołowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki orzechów pini
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- garść startego parmezanu
- cytryna
Jak zrobić carpaccio wołowe?
Związujemy ciasno wołowinę w spożywczy worek foliowy i zamrażamy przez 30 minut. Następnie kroimy wołowinę na bardzo cienkie plastry tak, aby nie rozerwać ich delikatnej tekstury. Rozwałkowujemy na jeszcze cieńsze kawałki. Układamy na talerzu i skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i pokruszonymi orzechami. Dokładamy parmezan i szczypiorek. Tak przygotowane carpaccio serwujemy z ćwiartkami cytryny lub limonki według uznania.
Carpaccio z kaczki: przepis
Oto składniki na carpaccio z kaczki:
- 2 piersi z kaczki
- 2 gwiazdki anyżu
- cynamon
- łyżeczka nasion kolendry
- 400 gram soli peklowanej
- 400 gram brązowego cukru
- 2 gruszki pokrojone w cienkie plastry
Jak zrobić carpaccio z kaczki?
Anyż, cynamon i nasiona kolendry dokładnie utrzyj w moździerzu na gładki pył. W misce wymieszaj przygotowaną mieszankę z solą i cukrem. Nacieramy piersi z kaczki marynatą i dokładnie zawijamy spożywczym workiem foliowym. Przekładamy kaczkę do lodówki i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie opłukujemy mieszankę wodą i osuszamy pierś z kaczki ręcznikiem papierowym. Kroimy ją za pomocą ostrego noża na cienkie plastry. Tak przygotowane carpaccio serwujemy z cienkimi plastrami gruszki.
Carpaccio z buraka: przepis
Oto składniki na carpaccio z buraka:
- 2 duże buraki
- garść rukoli
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 100 gram winogron bezpestkowych
- sok z cytryny
- szczypta soli
- łyżka oliwy z oliwek
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- szczypta pieprzu
Jak zrobić carpaccio z buraka?
Buraki wraz ze skórką zanurzamy w garnku z zimną wodą. Gotujemy przez godzinę do miękkości. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na cienkie plasterki za pomocą mandoliny lub za pomocą ostrego noża. W misce mieszamy rukolę, szczypiorek i koperek. Kawałki buraka układamy na talerzu i dekorujemy połówkami winogron. Skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i układamy na wierzch zioła i posiekane orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane carpaccio idealnie komponuje się z octem balsamicznym.
Zobacz inne przepisy na przekąski