Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 800 ml wody,
  • 300 ml szklanki octu,
  • 2 cebule,
  • 6 liści laurowych,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 łyżki cukru,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • 1 łyżka soli.
Reklama
Przygotowanie:

Zalewa octowa sprawia, że ryba staje się niezwykle miękka, krucha i delikatna. Przepis jest niezwykle prosty - wystarczy tylko kilka składników.

Taką octową mieszanką możesz zalać niemal każdy rodzaj wcześniej przygotowanej ryby. Naszą ulubioną rybą w occie jest śledź.

  1. Zagotuj wo​dę z octem.
  2. Dodaj przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz cebulę pokrojoną w piórka.
  3. Dopraw cukrem i solą.
  4. Ryby zalewaj zawsze wrzącą mieszanką.
Reklama

Więcej porad kulinarnych:
Jak zrobić masło klarowane?
Jak zrobić sos winegret?

Reklama
Reklama
Reklama