Pudliszki - 90 lat jakości i smaku
Kto z nas nie jadł nigdy zupy pomidorowej ugotowanej na bazie koncentratu Pudliszki? A czy wiecie, że słynny ketchup Pudliszki powstał już w 1927 roku?

- mat. prasowe
Ta jedna z najbardziej znanych polskich marek spożywczych obchodzi w tym roku 90. urodziny. Z wieloletniej tradycji czerpie wszystko, co najlepsze, jednocześnie odpowiadając na potrzeby współczesnych konsumentów.
Historia produktów pod znakiem Pudliszki rozpoczęła się w 1920 roku, gdy inżynier rolnictwa Stanisław Fenrych rozpoczął produkcję przetworów warzywnych i owocowych w nowo nabytym majątku, którego nazwę nadał swoim wyrobom. Dzięki swojej pasji, pracowitości i wiedzy stworzył prężne przedsiębiorstwo oraz cenioną markę. Dziś Pudliszki cieszą się zasłużoną renomą wśród polskich konsumentów, a ketchupy, koncentraty i przetwory pomidorowe, dania gotowe, sosy gorące czy warzywa konserwowe goszczą na naszych stołach zapewniając doskonały smak posiłków. Z okazji 90. urodzin marki na półkach sklepowych pojawiła się limitowana edycja koncentratu pomidorowego oraz groszku i kukurydzy konserwowej. Zaprojektowano dla nich stylizowane etykiety nawiązujące do estetyki lat 20 i opakowań z początków działalności marki. Seria limitowana to ekskluzywna oferta, dostępna tylko czasowo i w wybranych sklepach. Na innych produktach pojawił się zaś specjalny emblemat przypominający o rocznicy.
Przepis na sukces
Już od pierwszych lat istnienia produkty pod marką Pudliszki wyróżniały się wysoką jakością, nowoczesnymi rozwiązaniami oraz przede wszystkim smakiem. Były to podwaliny pod dzisiejszy sukces. W Pudliszkach od samego początku wprowadzano nowe technologie, jak choćby sterylizowane konserwy będące nowością na rynku europejskim. W 1927 roku dwóch profesorów pojechało do Londynu, aby zakupić odpowiednie nasiona pomidorów i poznać technologię ich przetwórstwa. W wyniku tej pouczającej wyprawy w Pudliszkach po raz pierwszy wyprodukowano przecier pomidorowy w słojach oraz sos pomidorowy oparty na angielskiej recepturze, nazwany ketchupem.
Pudliszki już w tamtym okresie notowały czołowe miejsce pod względem produkcji m.in. warzyw konserwowych, przecierów pomidorowych 12%, dżemów i ketchupu. Jakość zapewniana przez Stanisława Fenrycha była atutem, który decydował na rynku. W trakcie recesji z początku lat 30. fabryka nadal prosperowała bardzo dobrze, a ówczesny prezydent Polski Ignacy Mościcki stawiał Pudliszki za wzór gospodarstwa rolno-przemysłowego.
Wybuch II Wojny Światowej zastał Pudliszki z pełnymi magazynami. Aby towary nie dostały się w ręce okupanta, właściciel rozdał wszystkie produkty pracownikom. Po II wojnie światowej Fenrych stracił majątek na rzecz państwa. Jednak przez lata przetwory Pudliszek nadal cieszyły się dobrą opinią wśród konsumentów. W latach 1992-1993 Pudliszki były jednym z 500 najlepszych i najefektywniejszych przedsiębiorstw w Polsce.
Nowoczesność i rozwój
1 z 2

2 z 2
