Zupy na wigilijną kolację

Gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka wszyscy zasiądziemy na stołu. Stołu, choć postnego, to jednak suto zastawionego, gdyż w myśl polskiej tradycji powinno się na nim znajdować dwanaście potraw. Oto przepisy na barszcz czerwony z uszkami, zupę grzybową oraz zupę rybną.
/ 30.09.2016 10:44

Gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka wszyscy zasiądziemy na stołu. Stołu, choć postnego, to jednak suto zastawionego, gdyż w myśl polskiej tradycji powinno się na nim znajdować dwanaście potraw.

Jeżeli chciałabyś w tym roku sama przygotować kolację wigilijną, ale sama myśl o ilości i stopniu trudności potraw przeraża cię, to pomożemy ci uwierzyć w swoje możliwości. Prezentujemy przepisy na tradycyjne świąteczne dania, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

Zobacz też: Przepisy na potrawy świąteczne

Kulinarne przygotowania do wigilijnej kolacji zaczniemy od zupy. W zależności od regionów i tradycji rodzinnych wigilijne potrawy wyglądają różnie. W większości naszych domów na stole króluje barszcz czerwony, ale w niektórych regionach spotyka się również biały żur, zupę grzybową, rybną, a także owocową.

 

Barszcz czerwony

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • włoszczyzna
  • 1 kg buraków
  • zakwas buraczany
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Włoszczyznę, buraki obieramy i gotujemy z liściem laurowym, i zielem angielskim aż do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą już miękkie, wlewamy zakwas buraczany i gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy oczywiście z uszkami.

Rada: Podczas przygotowywania barszczu na prawdziwym zakwasie, warto dać tradycji za dość i dodać odrobinę wywaru z suszonych grzybów. Pogłębi to kolor barszczu, podobnie jak starty na ostatnią chwilę kawałek buraczka.

 

Zupa grzybowa

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • włoszczyzna
  • namoczone suszone grzyby
  • czosnek
  • cebula
  • przyprawy

Na początek zalewamy włoszczyznę chodną wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Następnie wywar przecedzamy i do karowego rosołku dodajemy grzyby. Gotujemy na małym ogniu około godziny.

Następnie dojemy wcześniej ugotowaną marchew oraz pietruszkę, pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz zabielamy śmietanką. Miksujemy i podajemy z ciepłym pieczywem lub uszkami.

Zupę można również zagęścić śmietaną, dodając łyżkę na każdą porcję.

Rada: Pamiętaj, aby dobrze namoczyć grzyby - najlepiej na całą noc i dokładnie je przepłukać. Zupa grzybowa na styl kremowy doskonale smakuje również kluseczkami oraz uszkami.

 

Zupa rybna

Zupa rybna należy do tradycyjnych dań świątecznych naszego Pomorza. Można ją wykonać w bardzo prosty, szybki i smaczny sposób. Zobacz, jak zrobiła to nasza redakcja:

Potrzebne składniki :

  • włoszczyzna
  • kawałki dowolnych ryb
  • śmietana
  • czosnek, przyprawy

Na początek zalewamy włoszczyznę zimną wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy około 2 godzin, odcedzamy wywar, odkładamy ugotowane warzywa, a do klarownego wywaru wkładamy kawałki oczyszczonej ryby. Gotujemy około 40 minut ma małym ogniu, doprawiamy przyprawami i zabielamy śmietanką.

Zupę rybną najlepiej podawać z dodatkiem śmietany, ziół oraz ciepłymi grzankami.

Rada: Dla przeciwników ryby oraz ości polecamy wykonać kuleczki rybne, np. z łososia.

Smacznego!

 

Zobacz również inne kulinarne spotkania naszej redakcji:

                    Pierogi nie tylko ruskie....