Przepisy na pierogi

Kojarzą się z domowym ciepłem i obiadem pełnym serca, ponieważ każda maleńka porcja ze starannością zamyka w sobie pyszny farsz. Nasze propozycje pachną świętami, słodkością i pikanterią! Zobacz kilka różnorodnych przepisów na smaczne pierogi domowej roboty.
/ 30.09.2016 10:34

Kojarzą się z domowym ciepłem i obiadem pełnym serca, ponieważ każda maleńka porcja ze starannością zamyka w sobie pyszny farsz. Nasze propozycje pachną świętami, słodkością i pikanterią! Zobacz kilka różnorodnych przepisów na smaczne pierogi domowej roboty.

Pyszne pierogi - 3 inspirujące pomysły
Pyszne pierogi - 3 inspirujące pomysły

Osobiście nie znam osoby, która pierogów nie lubi! Jest ich tyle rodzajów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Dokładnie o tych "innych" będzie dziś najwięcej. Nie chcemy łamać babcinych receptur na tradycyjne, domowe smaczki, ale pokazać, że można wszytko zrobić po swojemu. Co za tym idzie? Dobra zabawa w kuchni nie tylko dla jednej osoby! Bo, o ile kochamy jeść, niekoniecznie umiemy zrobić ciasto na pierogi i lubimy je lepić... Ale dla tych smacznych kąsków i kilku sprawdzonych rad warto przełamać stereotyp wielogodzinnego stania przy stolnicy. Przetestuj więc przepis na pierogi pieczone, smażone oraz na słodko!

 

Pieczone pierogi z kapustą, grzybami i mięsem

Są smaczne zarówno na ciepło z sosem chrzanowym, jak i na zimno z gorącym barszczykiem. Są proste w wykonaniu, a jako danie - bardzo sycące. Posmarowane białkiem rumienią się na piękny złoty kolor, a ich chrupiące ciasto zamaskuje największemu niejadkowi.

Potrzebne składniki:

Farsz: pieczarki, mięso mielone, kapusta kiszona, cebula czerwona, dwa ząbki czosnku

Ciasto: 6 szklanek mąki pszennej, kostka margaryny, 4 żółtka, kubek śmietany, 3/4 drożdży

Na początek wyrabiamy ciasto - łączymy wszystkie składniki i ugniatamy starannie, by drożdże dobrze się rozprowadziły w cieście. Gotowa kulę odkładamy w ciepłe miejsce i przykrywamy wilgotną ściereczką.

Następnie przygotowujemy farsz - na rozgrzana patelnię wykładamy po kolei, cebulę wraz z posiekanym czosnkiem, pieczarki, mięso mielone. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

Gdy mięso już będzie bardziej podsmażone, dodajemy przepłukaną i posiekaną kiszoną kapustę, mieszamy i doprawiamy ponownie do smaku (ziołami takimi jak majeranek, zioła prowansalskie oraz ziołowym pieprzem).

Na koniec wałkujemy ciasto i wycinamy z niego kółka (najlepiej cienką szklanką). Następnie ponownie rozwałkowujemy koła i nakładamy farsz. Gotowe pierogi zagniatamy starannie widelcem, tworząc tym samym ładny wzorek.

Pierogi smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150-160 stopni około 20-25 minut. Dla nadania im dodatkowego aromatu, tuż przed pieczeniem i po zamoczeniu w białku, można je posypać ulubionymi ziołami.

Rada: Pierogi doskonale smakują z sosem chanowym , który odnajdziesz pod poniższym linkiem. Dla tradycjonalistów natomiast polecamy klarowny barszczyk czerwony.

Sos chrzanowy oraz pieczeń z łososia

 

Pierogi po meksykańsku

Są doskonałą alternatywą dla imprezowych przekąsek. Podane z dipem pomidorowo-paprykowym błyskawicznie znikają z talerzy! Chrupiąca skórka, serowe wnętrze i odrobina pikanterii nie dadzą o sobie zapomnieć.

Potrzebne składniki:

Ciasto: szklanka mąki kukurydzianej, szklanka mąki pszennej, łyżeczka soli, niepełna szklanka ciepłej wody

Farsz: ser żółty, Ser Gorgonzola, szynka lub salami

Dip: papryka czerwona, papryka żółta, papryczka chili, ostre przyprawy oraz pieprz

Na początek wyrabiamy ciasto - mieszając starannie wszystkie składniki ze sobą. Następnie rozwałkowujemy.

Kroimy ser, salami i mieszamy z serem gorgonzola, który spaja całość składników. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółeczka. W tym czasie możemy przygotować dip do pierogów - pokrojone składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu - na koniec doprawiamy.

Farsz nakładamy na ciasto i szczelnie zamykamy, lekko przygniatając pierożek dłonią, by nadać kształt i rozprowadzić serowe wnętrze. Następnie wrzucamy je na głęboki rozgrzany ogień i trzymamy dopóki nie będą zarumienione. Wyciągamy łyżką cedzakową i odkładamy na gruby papier kuchenny, który wchłonie zbędny olej.

Gotowe, posypujemy słodka papryka lub kurkumą i podajemy z ostrym dipem.

Lekko przestygnięte mogą być jedzone na styl naczosów - bez sztućców.

Rada: Przepis na cisto doskonale nada się również na inne farsze np. azjatyckie. Wystarczy wybrać ulubione składniki i wprowadzić je do swojego dania. My proponujemy mieszankę z kurczaka, pędów bambusa, marchewki i pora. Wtedy pierogi doskonale smakują z sosem sojowym.

 

Słodkie pierogi z karmelizowaną gruszką i serkiem Mascarpone

Uwielbiają je i dzieci, i dorośli - pierogi na słodko! Zimą trudno jednak o ulubione truskawki czy jagody, dlatego warto sięgnąć po niekonwencjonalne owoce, takie jak jabłka czy gruszki, dodać do nich odrobinę świątecznych przypraw i uśmiech łasucha gwarantowany!

Potrzebne składniki:

Ciasto: 3 szklanki mąki, 3 łyżki oliwy, szklanka ciepłej wody

Farsz: 4 gruszki, łyżka miodu, cynamon lub przyprawy korzenne, 4 łyżki cukru

Na początek wyrabiamy ciasto. Najlepiej stopniowo dolewać wody, następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kołeczka.

Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojone gruszki wraz z miodem i przyprawami. Dosypujemy cukier, smażymy chwilę i przekładamy do miseczki. Gdy lekko przestygną, mieszamy je z serkiem mascarpone. Nakładamy na ciasto, lepimy, a widelcem robimy ładne łączenia. Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Gdy wypłyną wierzch, należy gotować je jeszcze około kilka minut i wybierać łyżką cedzakową.

Pierogi podajemy na ciepło z bitą śmietaną lub serkiem mascarpone. Można je również polać syropem dla dekoracji.

Rada: Pierogi będą smakować doskonale z słodką śmietanką, możesz również wykonać farsz na podstawie jabłek i cynamonu.

Zobacz również:

Dania rozgrzewające                       Ryba inaczej

Redakcja poleca

REKLAMA