Reklama

Barszcz z uszkami, ryby i różnorakie sałatki śledziowe pojawiają się na naszych stołach podczas wigilii. To sprawia, że dania te stają się wyjątkowe i wyczekiwane...

Reklama

Zobacz też: Zupy na wigilijną kolację

Wigilijny barszcz z uszkami, śledzie, ryby (w tym karp) na wiele sposobów należą do długo wyczekiwanych dań świątecznych, które jemy bardzo rzadko - raz w roku. Z pewnością dodaje to wyjątkowości temu świątecznemu czasowi, który powinien być czasem spokoju, radości i pysznych dań! Najlepiej szybkich w wykonaniu, by można było odpocząć po pracowitych przygotowaniach. Oto nasze propozycje.

[CMS_PAGE_BREAK:Tatar śledziowy do kanapek]

Tatar śledziowy do kanapek

Kiedyś bywał na stołach biesiadnych tak samo często jak zakąski z mięsiwa oraz smalec. Dziś znowu sobie o nim przypominamy i w ten postny czas z przyjemnością nakładamy na świeże pieczywo, przypominając sobie smak tradycji i kuchnię naszej babci...

Składniki:

  • ogórki konserwowe
  • marynowane grzybki - najlepiej kurki
  • cebula
  • śledzie
  • sól, pieprz, odrobina oliwy

Na początek dokładnie płuczemy i oczyszczamy płaty śledziowe. Wszystkie składniki kroimy w kostkę - najlepiej drobną i mieszamy. Na koniec doprawiamy przyprawami, cytryną oraz oliwą.

Gotowy tatar jemy z ulubionym pieczywem.

Rada: Tatar śledziowy warto włożyć do słoiczków i schłodzony podawać na ciepłe pieczywo posmarowane masłem. Jest to również doskonała zakąska na różnego rodzaju imprezy przy polskich procentach...

[CMS_PAGE_BREAK:Uszka do barszczu]

Uszka do barszczu

...a raczej ucha! Jeśli również lubisz dużą ilość farszu, zdecyduj się na większą wersję przepysznych uszek. Sycą równie dobrze jak pierogi. Oto jeden z tradycyjnych przepisów z pamiętnika babci...

Potrzebne składniki:

  • suszone grzyby
  • cebula
  • jajko na twardo
  • bułka tarta
  • masło
  • przyprawy

Ciasto wyrabiamy według indywidualnych upodobań. My wybraliśmy dwie szklanki mąki pszennej, jajko oraz niepełną szklankę ciepłej wody. Przygotowując farsz zaczynamy od rozpuszczenia masła z odrobina oliwy. Dodajemy cebulę, grzyby, odrobinę wody oraz dwie łyżki bułki tartej. Na koniec dodajemy. Ugotowane jajko na twardo, dokładnie mieszamy (możemy również przemielić) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na kwadraty, nakładamy farsz i składamy w trójkąty, zawijając rogi.

Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 1-2 minut po wypłynięciu.

Rada: Możesz wykonać więcej uszek i zamrozić resztę. W każdej chwili będziesz mogła wyciągnąć je z zamrażarki i zjeść ze smakiem w barszczu czerwonym lub zupie grzybowej. To idealne połączenie dla miłośników smaku grzybów.

[CMS_PAGE_BREAK:Łosoś w pieczarkach i ziołach]

Łosoś w pieczarkach i ziołach

Danie to jest banalnie proste i bardzo smaczne. Co ważne, możesz je wykonać z dowolną rybą, którą lubisz. My wybraliśmy łososia, choć karp jest równie wyśmienity...

Potrzebne składniki:

  • dzwonki łososia
  • świeże zioła
  • czosnek
  • przyprawy
  • pieczarki

Na początek, dokładnie czyścimy rybę oraz płuczemy. Nacieramy ją przyprawami oraz odrobiną soku z cytryny i zasypujemy oczyszczonymi pieczarkami.

Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 45 minut. Gdy ryba będzie już gotowa, posypujemy ją świeżo pokrojoną pietruszką oraz polewamy masełkiem czosnkowym.

Rada: Jeśli masz odrobinę więcej czasu warto zapiec rybę, która jest już w usmażonej panierce - wtedy sok z pieczarek oraz ich aromat dodatkowo pogłębia smak potrawy.

Smacznego!

Zobacz również inne kulinarne spotkania naszej redakcji:

Reklama

Pieczenie z ryb Świąteczne zupy - smak tradycji

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...