Chleb wielkanocny do święconki. fot. Fotolia

Zanim upieczesz pierwszy chleb

Zanim upieczesz pierwszy bochenek chleba zadbaj o odpowiednie akcesoria i składniki. Oto jak przygotować się do pieczenia chleba.
/ 21.02.2012 13:42
Chleb wielkanocny do święconki. fot. Fotolia

Wyposażenie potrzebne do wypieku chleba

  • Duża miska - w czymś musimy wyrabiać nasze chlebowe ciasto. Im miska większa tym wygodniej,
  • Waga -  co prawda czasami zdarzają się przepisy podawane na szklanki, ja natomiast ich nie polecam, wręcz unikam "szklankatury". W końcu szklanka szklance nierówna, a ważna jest precyzja,
  • Forma do pieczenia chleba - prawdę mówiąc nie jest absolutnie konieczna. Można po prostu uformować owalny kształt i piec chleb bez formy, ale jeśli jesteś w tej dziedzinie nowicjuszem, to forma na pewno ci się przyda. Forma do wypieku chleba może być specjalna lub też zwykła keksówka,
  • Kratka - po wyjęciu upieczonego chleba z piekarnika wyjmujemy go właśnie na kratkę. Po to żeby odparował. Położenie go na płaskim blacie  bez możliwości wentylacji od spodu spowoduje, że chleb w środku zwilgotnieje i nie będzie się nadawał do jedzenia."

Zobacz także: Jak zrobić pieczywo czosnkowe?

Składniki – do pieczenia chleba konieczne

  • Mąka – bez tej chleba nie upieczesz,
  • Drożdże – bez nich ciasto nie wyrośnie,
  • Sól – nie jako dodatek. Wbrew pozorom sól jest niezbędna. Wpływa na ukształtowanie się chleba i na przyrumienienie się skórki,
  • Cukier – również niezbędny, posłuży jako pożywka dla drożdży,
  • Woda – tej będziemy potrzebować do połączenia wszystkich składników na jednolitą masę.

Polecamy: Ile kalorii ma pieczywo?

Jak widać - przygotowanie się do domowego wypieku chleba nie nastręcza żadnych problemów. Najprościej mówiąc - chleb to przecież tylko maka, drożdże, sól, cukier i woda. Do tego czas i cierpliwość - ale o tym później.