Szpinak, orzechy, owsianka...

Włącz do swojego menu 10 produktów, które wzmocnią Twój organizm i uchronią Cię przed nowotworami i chorobami serca.
 
Prestiżowy amerykański tygodnik "Time" poprosił specjalistów do spraw żywienia o stworzenie listy produktów, których jedzenie chroni przed nowotworami i chorobami serca. Rewelacyjny wpływ na zdrowie zawdzięczają obecności aż 400 leczniczych substancji, w tym witamin E, A i beta-karotenu.

Brokuły
Są bogatym źródłem wyjątkowego związku - glukosilanu oraz witamin A, E i beta-karotenu, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Im więcej jemy tych warzyw, tym mniejsze jest ryzyko zachorowania na nowotwór okrężnicy.
Brokuły gotuj kilka minut na parze, zachowają wówczas wszystkie cenne właściwości.

Czarne jagody
Ich barwniki - antocyjany - dobroczynnie wpływają na stan naczyń krwionośnych i są wykorzystywane w leczeniu żylaków. Jagody zaleca się też chorym na nawracające zapalenia pęcherza i biegunki - osłaniają śluzówkę jelit i dróg moczowych przed atakiem bakterii.

Borówka po angielsku
Garść jagód zalej szklanką brandy. Po 2 tygodniach przetrzyj przez sitko. Przy zatruciu pokarmowym lub biegunce pij łyżeczkę trzy razy dziennie.

Czosnek
Jest pomocny w leczeniu wielu chorób: bronchitu, kataru, bólu gardła, astmy, niestrawności, zaparć, biegunki, a nawet dolegliwości stawów. Związek siarki, allicyna, który uwalniany jest po zgnieceniu ząbka czosnku, przyspiesza wydalanie cholesterolu z organizmu, chroniąc nas przed miażdżycą i chorobami serca. Czosnek ma także silne właściwości przeciwnowotworowe.

Domowy lek na przeziębienie
Utrzyj ząbek czosnku z łyżeczką miodu, zalej 1/2 szklanki wrzątku i dodaj kilka kropli soku z cytryny. Pij gorący, trzy razy dziennie. Za każdym razem przygotuj świeży napój.

Łosoś norweski
To ryba cenna dla urody. Występuje w niej związek DMAE (dimetylaminoetanol), który wspomaga działanie neuroprzekaźników odpowiedzialnych za napięcie mięśni, a co za tym idzie - skóry. Łosoś ma dużo witaminy D, chroniącej przed osteoporozą, witaminy E, neutralizującej toksyny oraz potasu, zapobiegającego nadciśnieniu. Cennym składnikiem są też nienasycone kwasy tłuszczowe, które poprawiają funkcjonowanie mózgu.
By wzmocnić działanie DMAE, jedz łososia z sałatą skropioną cytryną, oliwą z oliwek i pokruszonymi migdałami.

Orzechy
Mają wiele zalet: zwiększają męską potencję, chronią przed rakiem piersi i prostaty, przeciwdziałają zaparciom. Zawierają kwas linolenowy, który nie dopuszcza do powstawania złogów cholesterolowych i chroni przed chorobami serca. Laskowe szczególnie zaleca się nadciśnieniowcom.
Najlepiej jedz kilka orzechów dziennie.

Owsianka
Występujący w płatkach owsianych błonnik reguluje pracę jelita grubego oraz zapobiega zmianom nowotworowym jelit. Płatki są nieocenionym źródłem białka, witaminy E oraz witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego, a także zapewniających zdrowie naszej skórze.

Przepis na zdrowe muesli
Zmieszaj łyżkę płatków owsianych i pszennych, pół łyżeczki rodzynków, tłuczonych orzechów laskowych i połówkę pokrojonego w kostkę jabłka. Tak przygotowane muesli zawiera mniej tłuszczu, cukru i kalorii niż to gotowe.

Pomidory
Zawierają witaminę C, zapobiegającą infekcjom, oraz barwnik likopen, który zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego. Jeszcze skuteczniej niż świeże pomidory antyrakowo działa koncentrat pomidorowy. Jednak nie zaleca się go osobom z nadciśnieniem, ponieważ zawiera zbyt dużo soli.

Szpinak
Wzmacnia system nerwowy. Pomaga cierpiącym na zespół przewlekłego zmęczenia, bo ma wyjątkowo dużo roślinnej hemoglobiny - chlorofilu, łatwo przyswajalnego przez nasz organizm. Zawiera sporo kwasu foliowego - jedzenie szpinaku w pierwszym trymestrze ciąży zapobiega uszkodzeniom układu nerwowego u dziecka.
Najzdrowszy jest surowy - dodany do sałatek, lub ugotowany w minimalnej ilości wody.

Wino
Czerwone jest bogatym źródłem flawonoidów, związków przeciwdziałających rozwojowi nowotworów i miażdżycy. Flawonoidy zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych, zapobiegając obrzękom, i działają rozkurczająco na naczynia, chroniąc tym samym przed zawałem.
Wypijaj 2-3 razy w tygodniu jeden kieliszek, 100 ml.

Zielona herbata
To napój ludzi długowiecznych: opóźnia procesy starzenia i obniża poziom cholesterolu we krwi, pomagając bronić się przed miażdżycą. Ułatwia koncentrację, obniża ciśnienie i wzmacnia organizm. Pij dwie filiżanki herbaty dziennie.
Masz niskie ciśnienie? Pij też tę czarną. Dzięki większej zawartości kofeiny czarna herbata pobudza układ krążenia, stawiając niskociśnieniowców na nogi. Przy nadciśnieniu lepiej pić słabszą herbatę albo tylko zieloną.

Małgorzata Kłeczek
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)