Chcesz poczuć się jak na wakacjach w egzotycznym miejscu? Zafunduj sobie chwilę zapomnienia, korzystając z przepisu Beaty Pawlikowskiej na sok z awokado, mango i pomarańczy!
Awokado w Polsce traktowane jest jak warzywo, dlatego najczęściej dodaje się je do sałatek, natomiast w Brazylii jest owocem, który stanowi jeden z najważniejszych składowych deserów i koktajli. Awokado obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i zawiera witaminy A, E i C, dlatego warto je jeść jak najczęściej. Niestety jest dość kaloryczne ze względu na dużą zawartość tłuszczu, dlatego osoby na diecie powinny je spożywać z umiarem.
Subtelny smak awokado w połączeniu z orzeźwiającą pomarańczą oraz słodkim i soczystym melonem to gwarancja niezapomnianych doznań smakowych. Taki sok jest nie tylko przepyszny, lecz także niesamowicie zdrowy, dlatego jego regularne picie wzmacnia organizm i może zapobiec wielu chorobom.
Weź przykład z Kolumbijczyków i wypijaj szklankę świeżo wyciśniętego soku z awokado, melona i pomarańczy dziennie na śniadanie, po obiedzie albo zamiast podwieczorku, a w niedługim czasie poczujesz się zdrowsza, szczęśliwsza i pełna życia!
Sok z awokado, melona i pomarańczy według przepisu Beaty Pawlikowskiej
Do przygotowania soku z awokado, melona i pomarańczy potrzebujesz:
- 1 pomarańczy,
- 1 dojrzałego banana,
- kawałka melona,
- pół dojrzałego miękkiego awokado.
Jak przygotować sok z awokado, melona i pomarańczy?
- Umyj i obierz pomarańczę z wierzchniej skórki, pozostawiając biały miąższ, ponieważ to w nim znajduje się najwięcej wartości odżywczych.
- Pokrój pomarańczę na mniejsze części i wyciśnij w wyciskarce.
- Obierz ze skórki banana, melona i awokado i pokrój na mniejsze kawałki.
- Zmiksuj w blenderze kawałki owoców ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.
Więcej przepisów na soki i koktajle:
Jak przygotować koktajl leśny?
Jak przygotować koktajl truskawkowo-brzoskwiniowy?
Jak przygotować sok marchewkowo-jabłkowy?