Siemię lniane zamiast jajka - w jakich proporcjach dodać je do przepisu?

Siemię lniane zamiast jajka fot. Adobe Stock
Siemię lniane zamiast jajka sprawdzi się nie tylko w słodkich wypiekach, ale również w warzywnych i mięsnych pasztetach czy kotletach.
Małgorzata Machnicka / 01.04.2021 07:55
Siemię lniane zamiast jajka fot. Adobe Stock

Siemię lniane zamiast jajka najczęściej stosuje się ze względu na dietę (np. wegańską) albo wtedy, gdy zabraknie nam jajek w kuchni. Wystarczy je sparzyć gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Idealnie sprawdza się jako składnik spulchniający i wiążący konsystencję w różnego rodzaju przepisach, zarówno na dania wytrawne jak i słodkie.

Ogromnym plusem siemienia lnianego jest jego cena - kilogram kupisz za około 5 złotych. Poza tym, nie wpływa na smak dania (nie zmienia go). Jeśli użyje się go w odpowiednich proporcjach, nie wpłynie również na konsystencję (jeśli dodasz go za dużo, konsystencja dania będzie bardziej zbita, np. w przypadku naleśników czy placków).

Przepis na siemię lniane zamiast jajek

Są dwa rodzaje siemienia lnianego dostępne w sklepach - w ziarnach lub zmielone. Jeśli kupisz to w ziarnach (zachowuje więcej wartości odżywczych), zacznij od zmielenia go w młynku do kawy. 

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 3 łyżkach gorącej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Zmielone siemię lniane przesyp do miski.
  2. Zalej je wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut do zaparzenia.
  3. Po tym czasie wstaw na 10 minut do lodówki.
  4. Siemię lniane powinno wyraźnie zgęstnieć i wchłonąć cały płyn. 
  5. Teraz możesz je dodawać prosto do wybranego przepisu. 

Do czego wykorzystać siemię lniane zamiast jajek?

Siemię lniane nadaje się do pasztetów i kotletów - zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich. Możesz je dodać również do chleba - warto wtedy wymieszać pół na pół to zmielone z całymi ziarnami.

Sprawdzi się również w plackach i naleśnikach, muffinach i ciastach, np. cieście marchewkowym czy brownie. 

Więcej porad kulinarnych:

Sos Worcestershire - czym go zastąpić? 5 najlepszych zamienników + domowy przepis na sos Worcestershire
Sos Worcestershire - czym go zastąpić? 5 najlepszych zamienników + domowy przepis na sos Worcestershire
Czym zastąpić sos Worcestershire? Ten angielski klasyk ma charakterystyczny, korzenny smak, a jego receptura znana jest od blisko 100 lat. Nie jest jednak niezastąpiony. Najlepsze zamienniki sosu Worcestershire to: ocet balsamiczny, ciemny sos sojowy, sos BBQ lub sos rybny. Sos Worcestershire można przygotować też w domu z prostszych składników.
Czym zastąpić mleko w proszku? W chlebie, w kremie, w bloku czekoladowym
Czym zastąpić mleko w proszku? W chlebie, w kremie, w bloku czekoladowym
Czym zastąpić mleko w proszku? Najprościej jest wykorzystać zwykłe mleko z kartonu. Jeśli przygotowujesz krem do ciasta, dodaj do niego opakowanie budyniu.
Czym zastąpić mascarpone?
Czym zastąpić mascarpone?
Czym zastąpić mascarpone? Ten włoski ser zastąpisz ricottą, jogurtem greckim lub śmietanką kremówką wymieszaną z odrobiną żelatyny.
Czym zastąpić ricottę? Poznaj 4 zamienniki
Czym zastąpić ricottę? Poznaj 4 zamienniki
Czym zastąpić ricottę? Ten włoski ser w daniach wytrawnych możesz zastąpić twarogiem, a w daniach słodkich i deserach - mascarpone.
Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną?
Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną?
Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną? Jeśli przygotowujesz sos lub mięsną potrawkę, możesz dodać mąkę pszenną, a jeśli krem do ciasta, opakowanie budyniu.
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? Doskonałym zamiennikiem może być sos tamari albo amin kokosowy, dostępny w sklepach z azjatycką żywnością.
Czym zastąpić papier do pieczenia?
Czym zastąpić papier do pieczenia?
Co zamiast papieru do pieczenia, jeśli ten akurat się skończył? Możesz wykorzystać folię aluminiową, ale ważne jest która strona powinna przylegać do ciasta. Zobacz, czym jeszcze możesz zastąpić papier do pieczenia.
Czym zastąpić drożdże - w chlebie, w cieście, w pizzy
Czym zastąpić drożdże - w chlebie, w cieście, w pizzy
W chlebie drożdże możesz zastąpić zakwasem, w cieście sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia. Jeśli nie masz drożdży, a chciałabyś przyrządzić pizzę, spód możesz przygotować np. z kalafiora.

Redakcja poleca

REKLAMA