Leszcz duszony z chrzanem
Składniki:
- 1 kg leszcza
- 15 dag chrzanu
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki wody lub bulionu
- sól
- cukier
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
Leszcza myjemy, oczyszczamy, płuczemy i kroimy na dzwonki. Odcinamy głowę i płetwy. Rybę solimy. Układamy w rondlu. Chrzan myjemy i ścieramy drobno na tarce. Rybę obkładamy chrzanem, polewamy roztopionym masłem i 3 łyżkami wody albo bulionu. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę i dusić jeszcze przez 20 minut. Przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Zobacz także: Ryby w diecie odchudzającej
Leszcz saut
Składniki:
- 1 kg leszcza
- oliwa do smażenia
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- cukier
Sposób przygotowania:
Rybę umyć, oczyścić, osuszyć. Porcjować na filety. Posolić. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rybę oprószyć mąką i przyprawić pieprzem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i surówką.
Leszcz grillowany
Składniki:
- 2 leszcze
- 2 plastry cytryny
- kilka liści laurowych
- sól
- pieprz
- Marynata:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki tymianku
- liście laurowe
Sposób przygotowania:
Robimy po 3 nacięcia z boku każdej z ryb. W środku umieszczamy liść laurowy i plasterek cytryny. Przyprawiamy pieprzem i solą. Składniki na marynatę mieszamy w misce. Obie ryby smarujemy marynatą. Pieczemy na gorącym grillu przez ok. 30 minut. Często przewracamy. Podajemy udekorowane liśćmi laurowymi i kawałkami cytryny.
Zobacz także: Nowoczesna kuchnia australijska