Sezon na leszcza

Sezon na rybę, sezon na leszcza.
Leszcz – to ryba trochę zapomniana w polskiej kuchni. Wyparta przez bardziej popularnego karpia, morszczuka i inne. A tymczasem przyrządzić leszcza wcale nie jest trudno, w smaku również niczego mu nie brakuje. Ale jak go przyrządzić, żeby był smaczny? Przedstawiamy kilka propozycji na smacznego leszcza.
/ 13.02.2012 10:21
Sezon na rybę, sezon na leszcza.

Leszcz duszony z chrzanem

Składniki:

  • 1 kg leszcza
  • 15 dag chrzanu
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki wody lub bulionu
  • sól
  • cukier
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny

Sposób przygotowania:
Leszcza myjemy, oczyszczamy, płuczemy i kroimy na dzwonki. Odcinamy głowę i płetwy. Rybę solimy. Układamy w rondlu. Chrzan myjemy i ścieramy drobno na tarce. Rybę obkładamy chrzanem, polewamy roztopionym masłem i 3 łyżkami wody albo bulionu. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę i dusić jeszcze przez 20 minut. Przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Zobacz także: Ryby w diecie odchudzającej

Leszcz saut

Składniki:

  • 1 kg leszcza
  • oliwa do smażenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • cukier

Sposób przygotowania:
Rybę umyć, oczyścić, osuszyć. Porcjować na filety. Posolić. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rybę oprószyć mąką i przyprawić pieprzem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i surówką.

Leszcz grillowany

Składniki:

  • 2 leszcze
  • 2 plastry cytryny
  • kilka liści laurowych
  • sól
  • pieprz
  • Marynata:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 0,5 łyżeczki  oregano
  • 0,5 łyżeczki  tymianku
  •  liście laurowe

Sposób przygotowania:
Robimy po 3 nacięcia z boku każdej z ryb. W środku umieszczamy liść laurowy i plasterek cytryny. Przyprawiamy pieprzem i solą. Składniki na marynatę mieszamy w misce. Obie ryby smarujemy marynatą. Pieczemy na gorącym grillu przez ok. 30 minut. Często przewracamy. Podajemy udekorowane liśćmi laurowymi i kawałkami cytryny.

Zobacz także: Nowoczesna kuchnia australijska

Redakcja poleca

REKLAMA