Historia serów pleśniowych
Już w średniowieczu bardzo popularny był w Europie ser pleśniowy brie. Zaczęto go wytwarzać w XIII wieku, we francuskim klasztorze. Oryginalna receptura była wielką tajemnicą! Sto lat później brie pojawił się na dworze królewskim, gdzie swoim delikatnym smakiem oczarował dworzan. Tak rozpoczęła się jego kariera!
Camembert pojawił się w czasie Wielkiej Rewolucji Francuskiej (w XVIII wieku). Jeden z mnichów, zajmujących się wytwarzaniem tradycyjnego brie, musiał uciekać do Normandii. Tam zamieszkał w wiosce o nazwie Camembert. Wdzięczny zakonnik zdradził recepturę, jednak producenci pomylili jeden składnik sera. Tak właśnie powstał słynny camembert.
Ojczyzną serów pleśniowych jest Francja, jednak współcześnie są one znane i cenione w całej Europie!
Produkcja serów pleśniowych współcześnie
Obecnie produkcja serów pleśniowych nadal opiera się na tradycyjnych recepturach z XIII wieku.
"Część czynności pielęgnacyjnych, takich jak np. odwracanie serów podczas dojrzewania, jest w dalszym ciągu wykonywana ręcznie, jak przed wiekami. Pielęgnacja serów jest wbrew pozorom bardzo istotnym elementem procesu dojrzewania!" - mówi Łukasz Arcimowicz, dyrektor fabryki Hochland w Baranowie.
Właściwości serów pleśniowych
Sery pleśniowe dostarczają organizmowi mnóstwo białka! Uzupełniają również naszą codzienną dietę o aminokwasy oraz witaminy A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E i K. Zawierają także wapń, fosfor, sód, potas i magnez.
Sery wpływają na poprawę stanu naszej skóry, a także wspomagają przemianę materii!
"Oprócz unikatowego wyglądu oraz atrakcyjnego smaku i zapachu, stanowią źródło wielu składników pokarmowych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka" - mówi prof. dr hab. Zdzisława Libudzisz z Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej.
A naukowcy zgodnie przyznają: pleśń jest całkowicie bezpieczna!
Na podstawie materiałów prasowych, Hochland
Sprawdź nasze pomysły na dania z serem pleśniowym:
Naleśniki z serem i szpinakiem
Smażony camembert z żurawiną
Camembert w karmelu
Zupa grzybowa z serem pleśniowym
Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym
Smażony camembert z żurawiną
Camembert w karmelu
Zupa grzybowa z serem pleśniowym
Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym