Składniki:
Ser:- 25 dag sera camembert (4 plastry)
- jajko
- 10 dag tartej bułki
- olej rzepakowy do smażenia
Na sos:
- 6 dag suszonych żurawin amerykańskich
- 20 dag majonezu sałatkowego
- łyżka słodkiej musztardy
- łyżka sosu chili „słodko-kwaśnego”
- 3 dag łuskanych orzechów włoskich
- 2 korniszony
- 1/2 opakowania rzeżuchy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Majonez wymieszaj z musztardą i sosem chili. Posiekaj orzechy i praż chwilę na suchej patelni. Żurawinę drobno posiekaj. Korniszony pokrój w drobną kostkę. Orzechy, żurawinę, korniszony i ściętą rzeżuchę dodaj do majonezu i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
2. Jajko roztrzep widelcem. Plastry camemberta obtocz w jajku i bułce. Olej mocno rozgrzej. Usmaż na nim plastry sera na złotobrązowy kolor. Podawaj natychmiast z sosem z żurawiną.
2. Jajko roztrzep widelcem. Plastry camemberta obtocz w jajku i bułce. Olej mocno rozgrzej. Usmaż na nim plastry sera na złotobrązowy kolor. Podawaj natychmiast z sosem z żurawiną.