Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag makaronu penne lub świderki
- 20 dag świeżych liści szpinaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1–2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki kremówki
- 10 dag sera z niebieską pleśnią
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Makaron penne ugotować al dente w osolonym wrzątku, odlać, przelać zimną wodą, odcedzić.
- Liście szpinaku dokładnie opłukać, odciąć ogonki, przelać wrzątkiem, starannie odcedzić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, mieszając przesmażyć na niej szpinak. Dodać posiekany lub zmiażdżony praską czosnek i pokrojone w paski, suszone pomidory, całość chwilę poddusić. Podlać śmietanką, wkruszyć pleśniowy ser, wymieszać, dusić 2–3 minuty na małym ogniu pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Do sosu dodać makaron penne, wymieszać, chwilę podgrzać.
- Penne ze szpinakiem rozłożyć na talerze, udekorować połówkami pomidorków koktajlowych.