Pstrąg pieczony w piekarniku na blasze lub w naczyniu żaroodpornym to ciekawa propozycja na lunch lub kolację. Możemy go przygotować w folii, dzięki czemu zachowa soczystość – mięso ryby nie wysuszy się i będzie delikatne.
Spis treści:
Pstrąg pieczony w folii
Składniki:
- 300 g pstrąga w całości lub filety,
- gałązka rozmarynu,
- cytryna,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Filety z pstrąga dokładnie oczyść i usuń ości.
- Natrzyj sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.
- Pokrój resztę cytryny w cienkie plasterki i ułóż na płacie ryby. Przełóż do folii wszystkie składniki i zawiń dokładnie.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.
- Tak przygotowaną rybę możesz podawać z gotowanymi ziemniakami lub innymi warzywami korzeniowymi.
fot. Adobe Stock
Pstrąg pieczony w piekarniku
Składniki:
- 250 g pstrąga w całości lub filety,
- 3 średnie marchewki,
- cytryna lub pomarańcza,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Filety z pstrąga dokładnie oczyść i usuń ości.
- Natrzyj sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.
- Podsmaż ja na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek do momentu, aż po każdej ze stron będzie miała chrupiącą skórkę.
- Pokrój resztę cytryny w cienkie plasterki i ułóż na płacie ryby.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym z resztą składników.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.
Pstrąg pieczony z warzywami
Składniki:
- 300 g pstrąga łososiowego,
- mała cebula,
- średnia marchewka
- czerwona papryka
- cytryna,
- gałązka rozmarynu,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
fot. Adobe Stock
Przygotowanie:
- Filety z pstrąga obmyj pod wodą i oczyść z łusek i ości.
- Natrzyj sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.
- Marchewkę obierz ze skórki lub zeskrob. Paprykę sparz pod wrzątkiem i zdejmij skórkę. Możesz ją również zwęglić na palniku gazowym lub grillu, a następnie obrać po wystudzeniu.
- Pokrój resztę cytryny w cienkie plasterki i ułóż na płacie ryby.
- Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni.
- Włóż wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.
Zobacz też inne przepisy na ryby:
Pomysły na halibuta - sprawdzone przepisy Idealna ryba na obiad - pomysły na mirunę