Nie masz pomysłu na dietetyczną kolację? Wypróbuj nasze przepisy na pieczonego pstrąga!

Pstrąg pieczony w piekarniku z dodatkiem warzyw i aromatycznych ziół, to ciekawy pomysł na zdrową kolację dla dwojga!
Nie masz pomysłu na dietetyczną kolację? Wypróbuj nasze przepisy na pieczonego pstrąga! fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Pstrąg pieczony w piekarniku na blasze lub w naczyniu żaroodpornym to ciekawa propozycja na lunch lub kolację. Możemy go przygotować w folii, dzięki czemu zachowa soczystość – mięso ryby nie wysuszy się i będzie delikatne. Sprawdź, jak przygotować go idealnie!

Pstrąg pieczony w folii

Oto składniki na pstrąga pieczonego w folii:

  • 300 g pstrąga w całości lub filety
  • gałązka rozmarynu
  • cytryna
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić pstrąga pieczonego w folii?

Filety z pstrąga dokładnie oczyszczamy i usuwamy ości. Nacieramy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy resztę cytryny w cienkie plasterki i układamy na płacie ryby. Przekładamy do folii i zawijamy dokładnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Tak przygotowaną rybę możemy podawać z gotowanymi ziemniakami lub innymi warzywami korzeniowymi.

Pstrąg pieczony w piekarniku

Oto składniki na pstrąga pieczonego w piekarniku:

  • 250 g pstrąga w całości lub filety
  • 3 średnie marchewki
  • cytryna lub pomarańcza
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić pieczonego pstrąga w piekarniku?

Filety z pstrąga dokładnie oczyszczamy i usuwamy ości. Nacieramy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy resztę cytryny w cienkie plasterki i układamy na płacie ryby. Przekładamy do folii i zawijamy dokładnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Tak przygotowaną rybę możemy podawać z sosem koperkowym na bazie jogurtu lub śmietany.

Pstrąg łososiowy z piekarnika

Oto składniki na pstrąga łososiowego z piekarnika:

  • 300 g pstrąga łososiowego
  • mała cebula
  • cytryna
  • gałązka rozmarynu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić pstrąga łososiowego z piekarnika?

Filety z pstrąga dokładnie oczyszczamy i usuwamy ości. Nacieramy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy resztę cytryny w cienkie plasterki i układamy na płacie ryby. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni  Przekładamy do folii i zawijamy dokładnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Tak przygotowaną rybę możemy podawać z gotowanymi ziemniakami lub innymi warzywami korzeniowymi.

Zobacz inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/7 miesięcy temu
a to jest jakis inny rozmaryn z Maroko? o co chodzi?
/9 miesięcy temu
Uwielbiam pstrąga nie tylko dlatego że jest dietetyczny, ale również za smak. Bardzo często w niedziele gości na naszym stole. Daję do niego dużo przypraw ale nie wyobrażam sobie tej potrawy bez rozmarynu. Jedynie nie daję gałązek tylko sypki rozmaryn z MAroko od Knorr. Idealnie nadaje smaku.
/11 miesięcy temu
To danie wygląda bardzo fajnie, ja wogóle lubię ryby no i krewetki, krewetki najczęściej zamawiam do pracy z Hurry Up Shrimp są bardzo dobre, zawsze świetnie przyrządzone.