Pstrąg pieczony - w folii, w piekarniku lub z warzywami

pstrąg pieczony w piekarniku fot. Adobe Stock
Do pieczonego pstrąga dodaj orzeźwiające cytryny, aby nadać mu delikatny smak. Uważaj, by podczas pieczenia nie przesuszyć go i piec około 10 minut.
Sylwia Kazimierczuk / 25.10.2019 13:08
pstrąg pieczony w piekarniku fot. Adobe Stock

Pstrąg pieczony w piekarniku na blasze lub w naczyniu żaroodpornym to ciekawa propozycja na lunch lub kolację. Możemy go przygotować w folii, dzięki czemu zachowa soczystość – mięso ryby nie wysuszy się i będzie delikatne.

Spis treści:

  1. Pstrąg pieczony w folii
  2. Pieczony w piekarniku
  3. Z warzywami

Pstrąg pieczony w folii

Składniki:

  • 300 g pstrąga w całości lub filety,
  • gałązka rozmarynu,
  • cytryna,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Filety z pstrąga dokładnie oczyść i usuń ości.
  2. Natrzyj sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.
  3. Pokrój resztę cytryny w cienkie plasterki i ułóż na płacie ryby. Przełóż do folii wszystkie składniki i zawiń dokładnie.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  5. Tak przygotowaną rybę możesz podawać z gotowanymi ziemniakami lub innymi warzywami korzeniowymi.

Pstrąg pieczony w folii
fot. Adobe Stock

Pstrąg pieczony w piekarniku

Składniki:

  • 250 g pstrąga w całości lub filety,
  • 3 średnie marchewki,
  • cytryna lub pomarańcza,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Filety z pstrąga dokładnie oczyść i usuń ości.
  2. Natrzyj sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.
  3. Podsmaż ja na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek do momentu, aż po każdej ze stron będzie miała chrupiącą skórkę.
  4. Pokrój resztę cytryny w cienkie plasterki i ułóż na płacie ryby.
  5. Ułóż w naczyniu żaroodpornym z resztą składników.
  6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.

Pstrąg pieczony z warzywami

Składniki:

  • 300 g pstrąga łososiowego,
  • mała cebula,
  • średnia marchewka
  • czerwona papryka
  • cytryna,
  • gałązka rozmarynu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Pstrąg pieczony z warzywami
fot. Adobe Stock

Przygotowanie:

  1. Filety z pstrąga obmyj pod wodą i oczyść z łusek i ości.
  2. Natrzyj sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.
  3. Marchewkę obierz ze skórki lub zeskrob. Paprykę sparz pod wrzątkiem i zdejmij skórkę. Możesz ją również zwęglić na palniku gazowym lub grillu, a następnie obrać po wystudzeniu.
  4. Pokrój resztę cytryny w cienkie plasterki i ułóż na płacie ryby.
  5. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni.
  6. Włóż wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego.
  7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.

Zobacz też inne przepisy na ryby:
Pomysły na halibuta - sprawdzone przepisy Idealna ryba na obiad - pomysły na mirunę

Redakcja poleca

REKLAMA