Rozgotowane warzywa? Bez paniki

Każdemu zdarzyło się coś przegapić. Na przykład to, że nasze warzywa powinniśmy byli wyjąć jakieś 15 minut temu z garnka. Marchewka, pietruszka lub kalafior – przy najdrobniejszym poruszeniu rozpadają się. I co teraz z nimi zrobić?
/ 04.07.2010 13:37

Bez paniki. Wystarczy je odcedzić, rozdrobnić, dodać jajko, sól, pieprz i na przykład koperek bądź rozmaryn do smaku, a następnie usmażyć warzywne kotleciki.
Rozgotowane warzywa dobrze nadadzą się także jako dodatek do pasztetów mięsnych lub nadzienia z mielonego mięsa.

Można także ułożyć je na podpieczonym, kruchym spodzie, zalać jajkiem rozmieszanym z odrobiną śmietany, soli, gałki muszkatołowej i pieprzu, włożyć do piekarnika i tarta gotowa!

Trzeba tylko pamiętać o jednym – choć nadal ładnie pachną, wygotowaliśmy z nich sporą ilość substancji odżywczych…

Polecamy: Grillowanie warzyw

Redakcja poleca

REKLAMA