Szczyt sezonu na rabarbar przypada na maj, chociaż to warzywo można kupić na straganach już w kwietniu, a później mniej więcej do połowy czerwca. Zgodnie z kalendarzem przetworów domowych, najlepiej przygotowywać przetwory z rabarbaru w maju.
Spis treści:
Kompot z rabarbaru
Składniki:
- kilka świeżych łodyg rabarbaru,
- 1 szklanka cukru,
- ok. 2 litry wody,
- odrobina soku z cytryny,
- łyżeczka cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar lekko obierz. Najlepiej nożem ściągnij włókna zewnętrzne, dokładnie umyj i pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
- Wodę zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie do syropu wrzuć rabarbar, dodaj sok z cytryny.
- Całość gotuj około 15 minut, wystudź. W gorące dni kompot z rabarbaru doskonale chłodzi.
- Jeśli zamiast pić kompot z rabarbaru od razu, wolisz zachować go na zimę w formie przetworów z rabarbaru, musisz go jeszcze zapasteryzować. Wlej kompot do słoików i ustaw je do góry dnem. Po kilku godzinach zapasteryzuj w garnku z szerokim dnem - 15-20 minut, licząc od zagotowania wody.
fot. Kompot z rabarbaru/Adobe Stock, sveta_zarzamora
Rabarbarowy dżem
Składniki:
- 1 kg rabarbaru,
- 0,5 kg cukru,
- łyżka świeżo tartego imbiru,
- sok z połówki cytryny.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyj i osusz.
- Łodygi pokrój w centymetrowe paski, zasyp cukrem, by rabarbar puścił sok.
- Zagotuj, przykryj i odstaw na noc.
- Następnego dnia dodaj imbir i sok cytrynowy, smaż około 1 godzinę.
- Dżem przekładaj do słoiczków i szczelnie zakręcaj. Przed przełożeniem dżemu do słoików, warto je wcześniej wyprażyć w piekarniku.
fot. Dżem z rabarbaru/Adobe Stock, t.sableaux
Chutney z rabarbaru
Składniki:
- 2 kg rabarbaru,
- 4 czerwone cebule,
- 6 ząbków czosnku,
- 2 łyżki miodu,
- 2,5 szklanki cukru,
- szklanka rodzynek,
- korzeń imbiru,
- szczypta pieprzu,
- 2 łyżki gorczycy,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 szklanki octu winnego,
- 4 goździki.
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Rabarbar obierz, umyj i pokrój na plasterki.
- Wszystko włóż do garnka o grubym dnie. Dodaj cukier, rodzynki, gorczycę i pieprz. Imbir obierz, umyj i posiekaj, tak aby uzyskać ok. 3-4 łyżki cząsteczek imbiru. Dodaj do garnka.
- Wszystko zamieszaj i duś pod przykryciem przez 30-40 minut. Pamiętaj o częstym mieszaniu, by masa się nie przypaliła.
- Po upływie wyznaczonego czasu, do garnka z chutneyem dodaj miód, cynamon, ocet, a także goździki - najlepiej drobniutko je posiekać lub rozetrzeć w moździerzu.
- Wymieszaj, gotuj przez 45 minut, licząc od momentu zagotowania.
- Gdy chutney z rabarbaru stanie się gęsty, przełóż go do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez 15 minut. Te przetwory z rabarbaru idealnie pasują do mięs.
fot. Chutney z rabarbaru/Adobe Stock, FuzullHanum
Zobacz więcej przepisów na przetwory z rabarbaru:
Przepis na idealny dżem z rabarbaru: słodko-kwaśny dodatek do tostów, ciast i deserów. Wykorzystaj dobrze sezon na rabarbar
Domowy dżem z rabarbaru (lub konfiturę) przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Lekko kwaskowaty smak idealnie pasuje do słodkich naleśników, gofrów czy jako dodatek do ciast na zimno. Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, dlatego już teraz wykorzystaj go do przygotowania pysznej konfitury. Możesz do przepisu dodać także truskawki.
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.
Dżem ze śliwek i rabarbaru - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowa kombinacja smaków!