Przetwory z rabarbaru

Jak można przetwarzać rabarbar? Podpowiadamy przepisy na orzeźwiający kompot oraz dżem z rabarbaru, który będzie przypominał wiosnę.
Przetwory z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • Kilka świeżych łodyg rabarbaru
  • 1 szklanka cukru
  • ok. 2 litry wody
  • odrobina soku z cytryny
  • łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Rabarbar należy lekko obrać. Najlepiej nożem ściągnąć włókna zewnętrzne, dokładnie umyć i pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Wodę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie do syropu wrzucamy rabarbar, dodajemy sok z cytryny. Całość gotujemy około 15 minut, studzimy. W gorące dni doskonale chłodzi.

Zobacz także: Letni przysmak - rabarbar

Rabarbarowy dżem

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 0,5 kg cukru
  • łyżka świeżo tartego imbiru
  • sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

Rabarbar myjemy i osuszamy. Łodygi kroimy w centymetrowe paski, zasypujemy cukrem, by rabarbar puścił sok. Zagotowujemy, przykrywamy i odstawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy imbir i sok cytrynowy, smażymy około 1 godzinę. Dżem przekładamy do słoiczków i szczelnie zakręcamy.

Przed przełożeniem dżemu do słoików warto je wcześniej wyprażyć w piekarniku.

Polecamy: Jak przygotować orzeźwiający napój rabarbarowy?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
dżem z rabarbarem pasuje mi ,dodam imbir