Fot. Fotolia
Grillowanie potraw to sztuka, która wymaga czasu
"Potrawy z grilla są często mylone z fast foodem, czyli szybkim jedzeniem. Należy pamiętać, że grillowanie to misterne, wręcz rytualne konstruowanie posiłków, w których najważniejszy jest proces przygotowania. Nie powinien on opierać się tylko na prostych przepisach" – mówi Tomasz Królikowski. Według niego grillowanie to nie tylko okazja do spotkania z rodziną czy przyjaciółmi, ale przede wszystkim czas poświęcony na zabawę smakiem.
– "Dajmy upust naszej wyobraźni. Łączmy ze sobą składniki w taki sposób, by powstawały z nich niestandardowe potrawy" – dodaje. Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków i ich późniejszego celebrowania powinniśmy przekazywać także dzieciom. – "Poprzez gotowanie możemy rozwijać u nich zdolności manualne, kreatywność oraz twórcze myślenie" – tłumaczy. – "Na początek proponuję prosty przepis na dorsza z grilla z kaparami i rozmarynem, z sałatką z botwinki oraz szaszłyki z kuleczek baranich z salsą z bobu i pomidorów" – kończy Królikowski.
Zobacz także: Czerwona tilapia z grilla - przepis
Dorsz z grilla z kaparami i rozmarynek, z sałatką z botwinki
Składniki:
- 4 filety z dorsza,
- 1 cytryna,
- 1 łyżka kaparów,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 30 g świeżego rozmarynu,
- 20 g świeżej natki,
- 4 duże ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała czerwona cebula,
- 200 g botwinki.
Sposób przyrządzenia:
Dorsza oczyścić, zamarynować z posiekanym rozmarynem, natką pietruszki, skropić olejem i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w 1 cm plastry, wymieszać z kilkoma kroplami oliwy, odrobiną rozmarynu, grubo zmielonym pieprzem, solą i posiekanym czosnkiem. Całość zawinąć w folie aluminiową i położyć na grillu. W czasie oczekiwania na pieczone ziemniaki przygotować winegret i opłukać botwinkę. Do sosu dodać łyżeczkę delikatnej musztardy, 100 ml dobrej oliwy, kilka kropel soku z cytryny, pieprz oraz szczyptę cukru – całość blendować.
Do sałaty dodać pociętą w pióra małą czerwoną cebulkę i łyżkę kaparów. Gdy ziemniaki będą już prawie gotowe, a botwinka okraszona dressingiem, wrzucić na ruszt marynowane filety dorsza – grillować 5-7 minut obracając w trakcie.
Zobacz także: 8 rzeczy z grilla, których musisz spróbować!
Kuleczki baranie z salsą z bobu i pomidorów
Składniki:
- 1 kg baraniny z udźca lub combra (bez kości) – mielone,
- 2 duże cebule,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g masła,
- 8 ząbków czosnku,
- ziele angielskie, pieprz
- 1 łyżka octu,
- 200 g cebuli,
- 2 duże pomidory,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 3 łyżeczki papryki słodkiej,
- 3 duże łyżki siekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka kolendry siekanej lub mielonej,
- 1 łyżeczka kurkumy.
Przygotowanie:
Mięso opłukać i obrać z nadmiaru tłuszczu i powięzi. Zmielić na grubym sicie razem z czosnkiem i cebulą. Do masy dodać masło, świeże zioła, posiekane drobno pomidory, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Mięso przełożyć do naczynia i pozostawić w chłodnym miejscu na 4 godziny. Przygotować kilka długich patyków do szaszłyka. Nabić uformowane kuleczki – ok. 4 cm średnicy. Piec na rozgrzanym grillu
12-15 minut obracając w trakcie.
Salsa z bobu i pomidorów
Składniki:
- 100 g bobu sparzonego świeżego lub mrożonego,
- 100 g pomidorów malinowych,
- kilka listków świeżej mięty,
- sok z jednej cytryny,
- 100 ml dobrej oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, cukier do smaku.
Przygotowanie:
Świeży bób sparzyć i wyłuskać, mrożony – tylko wyłuskać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, posiekać drobno. Całość wymieszać z posiekaną miętą, dodając sok z cytryny, oliwę i przyprawy.
Źródło: Materiały prasowe Quote me
Zobacz także: Jak upiec rybę na grillu? - przygotowanie krok po kroku