Produkty spożywcze w dziwnych kolorach - 6 najdziwaczniejszych

produkty spożywcze w dziwnych kolorach fot. Fotolia
Czy to wygląda apetycznie?
Weronika Kwaśniak / 08.03.2016 11:08
produkty spożywcze w dziwnych kolorach fot. Fotolia

Czy nie czujesz się trochę dziwnie jedząc np. niebieskie lody? A może intensywnie fioletowe jedzenie wzbudza w tobie mieszane uczucia? Nie jesteś sama - takie wrażenie ma większość osób. Nie są to kolory naturalne dla produktów spożywczych. Czy znasz inne dania w NAPRAWDĘ dziwacznych barwach? Oto moja prywatna lista TOP 6: to jedzenie przykuwa wzrok!

1. Zielony ketchup

 

Who #remembers #greenketchup 😶

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dylan Bilodeau (@db_offthewall)

Nie wiem jak wam, ale mi wizja zielonego ketchupu nie wydaje się szczególnie apetyczna. Ten produkt sprzedaje się jednak całkiem nieźle!

2. Fioletowy kalafior

 

I fell in love with Purple today! #purplecauliflower #purple #coliflorpúrpura #coliflor #organicliving #organicveggies #healthymamahappymama

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Elvia Bravo (@elvia__bravo)

Chętnie dodajemy do różnych potraw fioletowy kalafior - idealnie je przyozdabia! Pomimo że jego kolor jest może odrobinę niepokojący, nie da się ukryć że samo warzywo BARDZO przykuwa wzrok! Jego smak można określić jako odrobinę delikatniejszy od białego.

3. Niebieska kukurydza

 

@Regrann from @negrowth - 🌽 Remember those blue tortilla chips? Well that's not due to artificial colors, there is actually a variety of corn known as #Hopi maize or just blue corn, among the other varieties expressing their originality through colors. The #Pueblo people although are most notable for its cultivation. It gets its blue color due to the higher concentration of #Anthocyanin flavinoid antioxidants, or "phytonutrients", also present in maize with red and black kernels (as well as other deep red, purple, blue and black foods). Before folks go crazy screaming "GMO!" just because it looks weird, Blue Corn is an open pollinated, heirloom variety of flint maize and is one of the oldest, and the healthiest of varities available. Benefits due to its Anthocyanins include: Enhances #glucose metabolism and reduces glucose absorption, induces cancer #Apoptosis or "programmed cell death" in several cancer cell lines, metabolizes toxins and inhibits #DNA damage, inhibits inflammatory gene expression and is #antinflammatory, reduces capillary permeability and fragility and boosts nitric oxide, and metabolizes carcinogens (cancer-causing substances). So no, it's not a #GMO, it's not a hybrid plant in any way, and it's far more nutritious than yellow sweet corn. I'm trying to get my hands on some seeds to grow this for my Spring/Summer 2016 garden plans, organic and grown veganic of course. Eat up! 🌽 #HopiCorn #BlueCorn #Maize #BlueCornChips #OpenPollinated #Horticulture #Heirloom #Regrann

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Leon Faria (@lioncook81)

...która tak naprawdę wygląda jak czarna! Bardzo zdrowa, zawiera mnóstwo antyoksydantów. Niestety, niezwykle trudno ją kupić. Ma o 20% więcej białka niż jej żółty odpowiednik, a smak można określić jako bardziej... orzechowy. W Ameryce często wytwarza się z niej smakowite chipsy tortilla.

4. Kolorowe ciasta

Dopóki nietypowe kolory wypieków nie zaczną sprawiać, że ciasto wygląda jak plastikowe, wszystko jest w porządku. Problem w tym że większość barwników spożywczych nadaje dość... nieapetyczny odcień. Czy macie ochotę zjeść ten przysmak? Przykład na zdjęciu!

5. Czarne pomidory

 

My first ever sighting of black tomatoes in my father in laws garden. #blacktomato #homegrownfood #gardening

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Adrian Brett (@grand_union_dining_den)

Czy te czarne pomidory nie wyglądają nieco... przerażająco? Wprawdzie bakłażan ma podobny kolor, jednak w "pomidorowej" wersji to warzywo przeniesione wprost z horroru!

6. Fioletowa marchewka

Znamy i cenimy jej pomarańczową kuzynkę, ale czy mogłybyśmy skusić się na fioletową marchewkę? Warto! Ma nawet więcej beta karotenu niż te "tradycyjne". Chociaż wygląda na egzotyczne warzywo, tak naprawdę jest uprawiana np. w południowej Europie.

Zobacz też kilka przepisów na ciastka:

Ciastka ponczowe - przepis
Przekładane ciasteczka - przepis
Kruche ciastka-kwiatki - przepis
Ciastka "baletki" z makiem - przepis
Ciasteczka owsiane - przepis

Redakcja poleca

REKLAMA