Czy nie czujesz się trochę dziwnie jedząc np. niebieskie lody? A może intensywnie fioletowe jedzenie wzbudza w tobie mieszane uczucia? Nie jesteś sama - takie wrażenie ma większość osób. Nie są to kolory naturalne dla produktów spożywczych. Czy znasz inne dania w NAPRAWDĘ dziwacznych barwach? Oto moja prywatna lista TOP 6: to jedzenie przykuwa wzrok!
1. Zielony ketchup
Nie wiem jak wam, ale mi wizja zielonego ketchupu nie wydaje się szczególnie apetyczna. Ten produkt sprzedaje się jednak całkiem nieźle!
2. Fioletowy kalafior
Chętnie dodajemy do różnych potraw fioletowy kalafior - idealnie je przyozdabia! Pomimo że jego kolor jest może odrobinę niepokojący, nie da się ukryć że samo warzywo BARDZO przykuwa wzrok! Jego smak można określić jako odrobinę delikatniejszy od białego.
3. Niebieska kukurydza
...która tak naprawdę wygląda jak czarna! Bardzo zdrowa, zawiera mnóstwo antyoksydantów. Niestety, niezwykle trudno ją kupić. Ma o 20% więcej białka niż jej żółty odpowiednik, a smak można określić jako bardziej... orzechowy. W Ameryce często wytwarza się z niej smakowite chipsy tortilla.
4. Kolorowe ciasta
Dopóki nietypowe kolory wypieków nie zaczną sprawiać, że ciasto wygląda jak plastikowe, wszystko jest w porządku. Problem w tym że większość barwników spożywczych nadaje dość... nieapetyczny odcień. Czy macie ochotę zjeść ten przysmak? Przykład na zdjęciu!
5. Czarne pomidory
Czy te czarne pomidory nie wyglądają nieco... przerażająco? Wprawdzie bakłażan ma podobny kolor, jednak w "pomidorowej" wersji to warzywo przeniesione wprost z horroru!
6. Fioletowa marchewka
Znamy i cenimy jej pomarańczową kuzynkę, ale czy mogłybyśmy skusić się na fioletową marchewkę? Warto! Ma nawet więcej beta karotenu niż te "tradycyjne". Chociaż wygląda na egzotyczne warzywo, tak naprawdę jest uprawiana np. w południowej Europie.
Zobacz też kilka przepisów na ciastka:
Ciastka ponczowe - przepis
Przekładane ciasteczka - przepis
Kruche ciastka-kwiatki - przepis
Ciastka "baletki" z makiem - przepis
Ciasteczka owsiane - przepis