Jak wybierać ryby?
Wybierając rybę w sklepie, zwróć uwagę na zapach, który powinien być przyjemnie morski i słony. Oczy ryby nie powinny być mętne a skrzela białe lub szare (najlepiej, gdyby jeszcze była w nich krew). Dodatkowo mięso musi być sprężyste i po naciśnięciu palcem od razu wracać do pierwotnego kształtu.Którą rybę warto wybrać?
FlądraNajpopularniejszą rybą, po którą sięgamy nad morzem jest flądra. Jej delikatne, średnio tłuste mięso można z powodzeniem piec, grillować, gotować na parze i dusić. 100 gram flądry zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania na białko i jest zdrowym wyborem dla osób dbających o linię!
Makrela
Makrelę wszyscy znamy jako rybę wędzoną. Ta tłusta ryba zawiera duże ilości kwasów omega-3 i omega-6 i selenu, który wpływa na naszą odporność, dlatego warto poeksperymentować z grillowaniem, smażeniem i pieczeniem makreli.
Śledź
Śledź zapobiega miażdżycy i chroni oczy, a mimo to wybieramy go praktycznie tylko w postaci solonych filetów. Jeśli chcesz spróbować śledzia w innej formie, odpowiednio wcześniej namocz rybę przez godzinę w mleku.
Halibut
Halibut ma bardzo delikatne, tłuste mięso i jest na świecie cenioną rybą. Często wybieramy go w restautacji, a przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić go samemu w domu. Trzeba jedynie pamiętać o aromatycznej marynacie, która podkreśli smak halibuta.
Łosoś
Łosoś jest jedną z najbardziej cenionych morskich ryb żyjących w Bałtyku. Kojarzony z kuchnią skandynawską redukuje tkankę tłuszczową i obniża ciśnienie tętnicze. Kiedy decydujesz się na łososia morskiego, wybieraj młode, mniejsze ryby, których mięso będzie delikatniejsze i zdrowsze.
A co z dorszem?
Pewnie zdążyłaś już zauważyć, że w zestawieniu najlepszych ryb zabrakło bohatera nadmorskich smażalni - dorsza. To nie przypadek! Dorsz od 15 czerwca do 15 września jest objęty ochroną, co oznacza, że w czasie wakacji dostępne są wyłącznie sprowadzane dorsze!Zobacz najciekawsze przepisy na ryby:
Aromatyczna ryba z pieca
Pstrąg z grilla mocno cytrynowy
Krewetki i sola z grilla
Ryba z masłem ziołowym
Pstrąg z grilla mocno cytrynowy
Krewetki i sola z grilla
Ryba z masłem ziołowym