Fot. Fotolia
Wartości odżywcze cykorii
Średniej wielkości główka cykorii zawiera zaledwie 30 kcal, a przy tym zawiera witaminy A i C, kwas foliowy, mangan oraz błonnik.
Cykorię warto jeść również w zimie. Można ją dodawać do wszystkiego. Można ją przegryzać do kanapek lub użyć jej jako ich składnik. Można ją przegryzać jako dodatek do obiadu. Można też sporządzić całe mnóstwo sałatek z jej udziałem.
Polecamy: Dlaczego warto docenić karczochy?
Cykoria dobrze komponuje się np. z mango lub pomarańczami. Wystarczy dodać trochę suszonych śliwek, oliwę (inna wersja zakłada majonez lub jogurt) oraz odrobinę soli i pieprzu. Hiszpańska sałatka z cykorii zawiera – poza cykorią – pomidory, czerwoną cebulę, tuńczyka w sosie własnym, czarne oliwki, małe kolby kukurydzy w puszce, sok z cytryny, trochę oliwy, czosnek, sól i pieprz. To tylko przykłady, a tak naprawdę cykoria świetnie komponuje się z tyloma składnikami, że nie sposób wymienić wszystkich kombinacji. Najlepiej użyć własnej smakowej fantazji i wyobraźni, a sałatka z udziałem cykorii na obiad czy kolację na pewno wyjdzie wspaniała.
Zimą cykorię można przyrządzić na ciepło. Wystarczy cykorię pokroić, wrzucić na patelnię na rozgrzane masło, dodać szczyptę soli i pieprzu, dodać trochę wody i poddusić.
Można dla smaku dodać odrobinę cukru i soku z cytryny. To podstawa, ale i tutaj warto "skonsultować się" z naszymi kubkami smakowymi i sporządzić z tego inne danie – na przykład dodając do podanej podstawy pomidory, paprykę (we wszystkich kolorach), groszek, kukurydzę… Możliwości jest naprawdę wiele. Powstałe danie można albo od razu podać, lub też doprawić majonezem, śmietaną lub jogurtem. W każdej formie na pewno będzie smaczna.
Polecamy: Do czego wykorzystać fenkuł?