Kardy to odmiana karczocha. Zwane są również karczochem ostowym, ponieważ z wyglądu przypominają nieco oset. Kardy zawierają substancje o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Mimo swoich leczniczych właściwości są jednak rzadko wykorzystywane nie tylko w polskiej, lecz także w międzynarodowej kuchni. Ze względu na ich korzystne działanie na organizm, warto zapoznać się ze sposobem przygotowania i najlepszymi pomysłami na podanie kardów.
Doskonale smakują nadziewane mięsem, świetnie komponują się też z parmezanem lub podawane z grzankami i lekkim sosem z dodatkiem wina. Najlepsze sosy z którymi można podawać kardy to śmietanowy lub beszamelowy.
Zobacz też: Dlaczego warto docenić karczoch
Przygotowanie kardów
Należy odciąć liście pozostawiając same mięsiste, białe łodygi. Następnie kardy należy umyć i pokroić na kawałki długości około 10 cm. Przed ugotowaniem należy je oczyścić z drobnych kolców i włókien.
Kardy gotujemy w wodzie z dodatkiem (jak na litr wody) połowy łyżki soli, jednej łyżki mąki rozprowadzonej w trzech łyżkach wody, soku z połowy cytryny lub jednej łyżki octu. Dzięki temu, zachowują świeży kolor, nie nabierają też goryczy.
Kardy należy gotować póki nie zmiękną, a ich włókna nie staną się łatwiejsze do zdjęcia. Następnie należy kardy odcedzić i kilkakrotnie zalać zimną wodą i zebrać pozostałe włókna.
Zobacz też: Jak przyrządzać karczochy?
Włączenie kardów do naszego menu to doskonały pomysł, jeśli jesteśmy zwolennikami zdrowego odżywiania!