Reklama

Poprawiają smak potraw i pobudzają trawienie oraz leczą dolegliwości. Użyte jako dodatki do pożywienia nadają mu pożądane cechy, poprawiając smakowitość. Sprawiają, że mamy ochotę zjeść trzy porcje zupy zamiast jednej. Co to takiego?

Reklama

Przyprawa - „substancja dodawana do potraw dla polepszenia ich smaku i zapachu”.
Przyprawa –„jedna lub wiele części roślin pochodzenia tropikalnego, charakteryzujących się specyficznym aromatem lub smakiem, używanych do przyrządzania potraw”.

Dzięki substancjom lotnym roślin przyprawy mają charakterystyczny zapach. W procesie destylacji z parą wodną uzyskuje się olejki lotne. Wyróżniamy cztery podstawowe smaki: słodki, kwaśny, słony i gorzki. Jednak jeśli chcemy określić przyprawę dodatkowo mówimy o ostrym smaku. Czuć go gdy jemy paprykę. Określając przyprawę najczęściej używamy przymiotnika „aromatyczny”. Czy od zawsze w swojej kuchni mamy przyprawy? Skąd pochodzą? Jak dotarły do naszego kraju?

W starożytności przypraw używano głównie jako lekarstw, w postaci perfum oraz środków konserwujących. Kasja, imbir i pieprz to przyprawy, które do Europy przywieźli Grecy. W średniowiecznej Europie rzadko stosowano przyprawy do przyrządzania różnych potraw. Pod koniec XIV wieku na szeroką skalę produkowano pikantne sosy. W Paryżu gorczyca była niezbędnym składnikiem kolacji weselnej. Natomiast kamelina (sos przyrządzony z imbiru, goździków, cynamonu, pieprzu, „kwiatu” muszkatołowego oraz chleba namoczonego w occie) była składnikiem obiadu.

Do XVII wieku uznaniem cieszyły się pikantne potrawy. Do potraw dodawano ocet i cukier. Nadawało to potrawie słodko-kwaśny smak. W tym czasie we Włoszech popularny był koper włoski a w Niemczech owoce lubczyku i kminek.

Pod koniec XVII wieku nastąpił rozwój handlu. Dzięki temu przypraw było coraz więcej a w konsekwencji tego, stały się tańsze. W tym okresie uznaniem cieszyło się ciasto z szafranem. Z Ameryki sprowadzano wówczas wanilię, paprykę oraz ziele angielskie.

Pod koniec XVIII wieku w Anglii układano coraz nowsze receptury sosów konserwujących i przyprawowych. Znanym sosem był olej z sardeli Lazenbiego i sos Harweya. W połowie XIX wieku w wyniku wojny domowej bankier Edward Mc Ilhenny stał się producentem sosów. Wtedy to pojawił się sos tabasco, pochodzący z Luizjany. Sos ten jest idealny do marynowania mięs. Stosuje się go do potraw z roślin strączkowych (groch, fasola).

Obecnie można kupić przyprawy zmielone i całe, w zestawach (np. przyprawa do drobiu) lub pojedynczo. W Polsce mamy szeroki asortyment przypraw, sosów i olejków, które pochodzą z całego świata. Każdy z nas może eksperymentować łącząc różnorodne przyprawy. Warto dostosować zestaw przypraw do własnych upodobań smakowych.

Źródło: J. Norman, Wielka księga przypraw

Reklama

Słownik języka polskiego, PWN

Reklama
Reklama
Reklama