Letnie miesiące obfitują w świeże i aromatyczne produkty, z których warto korzystać. Sierpień to głównie soczyste maliny, czerwone i czarne porzeczki, brzoskwinie, jagody lub jeżyny. Różnorodność i bogactwo smaków zachęca do codziennego eksperymentowania w kuchni.
Podobnie jest na sklepowych półkach, zapełnionych „perełkami” spożywczymi, które wybrałyśmy dla ciebie spośród wielu nowych pojawiających się na rynku. Zobacz, w jaki sposób urozmaicić swoje menu i na co warto zwrócić uwagę w tym miesiącu.
Nowości spożywcze w sierpniu
Jeżeli cenisz sobie zdrowy tryb życia, z pewnością to zestawienie produktów przypadnie ci do gustu. Pojawiły się zarówno dodatki do dań, które pozwolą ci zachować zdrowy wygląd, jak i całe posiłki o prostym składzie, bez zbędnych dodatków.
Szybki przepis na zdrowy lunch
Jeżeli nie masz czasu na długie przygotowania, wykorzystaj pomysł na sałatki makaronowe do pracy. Wystarczy dodać pokrojone świeże pomidory, ogórki i ser feta. Zalej winegretem na bazie oliwy i ziół, który podkreśli ich smak.
Gdy sięgasz po pełnoziarnisty makaron do sałatki kierując się jedynie zdrowym rozsądkiem, od teraz może się to zmienić! Lubella Pełne Ziarno wprowadziła dobrze znany produkt w nowej odsłonie – makaron pełnoziarnisty o lepszym, łagodniejszym smaku. Ziarna zostały dokładniej zmielone, co skutkuje delikatniejszą teksturą, podobną do tej w tradycyjnym makaronie. Możesz wybierać spośród wstążek, rurek lub gniazdek.
Składniki:
- 2 duże pomidory lub 10 koktajlowych,
- 2 średnie ogórki gruntowe,
- opcjonalnie kawałki grillowanego lub pieczonego kurczaka,
- miseczka makaronu pełnoziarnistego typu penne,
- pokruszony ser feta,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- łyżeczka miodu.
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż je do słoika lub miseczki.
- Ugotuj makaron al dente według zaleceń na opakowaniu.
- Pokrusz fetę. Dodaj postrzępione kawałki kurczaka. Odcedź makaron i wymieszaj z warzywami.
- W osobnej miseczce połącz składniki na sos: oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz.
- Dodaj dopiero w momencie, gdy będziesz ją serwować. Najlepiej smakuje przyrządzona tego samego dnia.
Coś bez mięsa
Osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej z pewnością ucieszy fakt, że pojawiły się nowe, ciekawe dania, które sprostają ich upodobaniom. Tradycyjne flaki mięsne zostały zastąpione tymi z boczniaka.
Odpowiednio doprawione, lekko pikantne niczym nie ustępują tym powszechnie znanym. Wegańskie flaczki firmy Vega up to doskonały pomysł na obiad na ciepło, który wystarczy podgrzać na patelni lub w mikrofali.
Cenisz sobie sycące przekąski? W takim razie nie może zabraknąć pasty warzywnej z pieczonych batatów, wypuszczonej również z Vega up. Gęste smarowidło jest idealne na kanapki, sucharki lub do grillowanych warzyw.
Gdy jesteś w ciągłym biegu
Zarówno podczas letnich eskapad za miasto, jak i w drodze do pracy należy pamiętać o prawidłowym nawodnieniu organizmu. Zwłaszcza podczas utrzymujących się wysokich temperatur zwróć uwagę na to, aby nie zapominać o piciu wody, ale także innych płynów.
Jeżeli jesteś fanką napojów mlecznych i jogurtu typu islandzkiego, mamy dla ciebie doskonałą wiadomość. Wypróbuj Skyr pitny marki Piątnica w poręcznym opakowaniu. Występuje w naturalnej wersji, jak i tej z owocami. Naszym faworytem jest połączenie mango i marakui!
Zaczynasz dzień od kawy? Letnie upały nie sprzyjają delektowaniu się tą tradycyjną, dlatego w zamian sprawdź tę parzoną na zimno – cold brew. Dostępna w Costa Coffee w kilku smakach – naturalna, z mleczną pianką lub z dodatkiem puree z truskawek.
Grubo mielone ziarna są zalewane zimną, przefiltrowaną wodą na 24 godziny. Po tym czasie uzyskany napar jest delikatny, słodki, lekko karmelowy. Ta forma kawy jest polecana zwłaszcza dla osób z problemami żołądkowymi. Kawa pozbawiona obróbki termicznej nie wydziela kwaśno – gorzkiego posmaku, który drażni układ pokarmowy. Nadaje się do picia jako rozcieńczony napar, jak i baza do kawy mrożonej. Dodatkowo zapewnia pozytywnego kopa od samego rana na dłużej!
Zobacz też:
Znakomite przepisy na mrożona herbatę Pierogi z jagodami w kilku wersjach
Lubella, świdry z orkiszem, cena ok. 4 zł
Makaron pełnoziarnisty w kształcie świderków, który smakuje doskonale do kremowych sosów na bazie śmietany.
Costa Coffee, cold brew, cena ok. 10 zł
Kawa parzona na zimno czyli cold brew jest idealną alternatywą dla tej tradycyjnej. Jest słodsza i delikatniejsza dla żołądka.
Piątnica, skyr pitny mango & marakuja, cena ok. 3zł
Jogurt do picia skyr w wersji z mango i marakują jest doskonałą przekąską w ciągu dnia. Sprawdzi się także w drodze, dzięki ergonomicznego opakowaniu.
Serenada, radamer, cena ok. 4zł
Ser w typie radamera to doskonała przekąska na kanapkę oraz wina. Ma lekko orzechowy i słodki smak.
Vega up, pasta z pieczonych batatów, cena ok. 6 zł
Pasta z pieczonych batatów doskonale sprawdzi się na pełnoziarnistej kanapce lub ciepłym toście. Możesz jej użyć także jako zamiennik masła.
Tesco finest, miód orange blossom, cena ok. 15 zł
Miód o delikatnym aromacie kwiatów pomarańczy doskonale wkomponuje się w letnie koktajle oraz do deserów z owocami. Polecamy zwłaszcza do gofrów.
Sokołów, kabanosy malajskie, cena ok. 8 zł
Kabanosy w nowej, orientalnej wersji, które możesz zabrać ze sobą nawet w podróż. Z dodatkiem boczku i czosnku z pewnością przypadną do gustu każdemu.
Wega up, wegańskie flaczki, cena ok. 10 zł
Flaczki wegańskie z boczniaków to ciekawy pomysł na lekki obiad. Możesz zestawić je z kaszą gryczaną lub pęczakiem.
Purella, chlorella, cena ok. 5 zł
Chlorella to czyste źródło witamin z grupy B oraz żelaza, potasu, wapnia i cynku. Dodaj ją do jogurtu naturalnego lub ciasta na naleśniki lub pancakes.
Tastino, chleb wiejski, 250 g, cena 5,99 zł
Chleb bezglutenowy, który jest wypiekany na bazie nowej formuły, opartej na zredukowaniu ilości cukrów dodanych. Jego faktura jest delikatna, puszysta i idealna na kanapki.