pierogi z jagodami fot. Adobe Stock

3 sprawdzone przepisy na pyszne pierogi z jagodami

Sprawdzą się na obiad na słodko nie tylko dla dzieci. Wypróbuj je, bo sezon na świeże jagody jest niezwykle krótki!
Sylwia Kazimierczuk / 17.06.2019 16:00
pierogi z jagodami fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Przepis podstawowy
  2. Z serem
  3. Z koglem moglem
  4. Z mrożonymi jagodami
  5. Jak je zamrozić?

Pierogi z jagodami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • Szklanka gorącej wody
  • Szczypta soli
  • Szklanka jagód
  • 2/3 szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj dokładnie z ciepłą wodą i dokładnie wyrób ręcznie lub za pomocą miksera przez 10 minut. Następnie dodaj sól.
  2. Rozwałkuj na cienki płat ciasta. Wykrój kółka za pomocą szklanki lub miseczki, jeżeli chcesz uzyskać większe pierogi.
  3. Jagody wymieszaj z cukrem. Nałóż farsz za pomocą łyżki i dokładnie za ciśnij brzegi ciasta formując pierogi.
  4. Gotuj we wrzątku przez około minutę od wypłynięcia.
  5. Serwuj je ze śmietaną lub cukrem pudrem.

Z serem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • Szklanka ciepłej wody
  • 200 g sera twarogowego
  • ¾ szklanki jagód
  • 2/3 szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj dokładnie z ciepłą wodą i dokładnie wyrób ręcznie lub za pomocą miksera przez 10 minut. Następnie dodaj sól.
  2. Rozwałkuj na cienki płat ciasta. Wykrój kółka za pomocą szklanki.
  3. Jagody wymieszaj delikatnie z twarogiem i cukrem.
  4. Jeżeli jest zbyt twardy, dodaj śmietanki kremówki.
  5. Zawiń dokładnie brzegi ciasta. Gotuj przez około minutę od wypłynięcia.
  6. Jeżeli nie chcesz, aby się posklejały, wystarczy dolać olej lub oliwę z oliwek do wrzątku.

Pierogi z serem i jagodami
fot. Adobe Stock

Z koglem moglem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • Szklanka wody
  • Szczypta soli
  • Pół szklanki cukru
  • Szklanka jagód
  • 3 żółtka

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj dokładnie z ciepłą wodą i dokładnie wyrób ręcznie lub za pomocą miksera przez 10 minut. Następnie dodaj sól.
  2. Rozwałkuj na cienki płat ciasta. Wykrój kółka za pomocą szklanki.
  3. Utrzyj żółtka z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie wymieszaj z jagodami.
  4. Przełóż na ciasto i uformuj zgrabne pierogi.
  5. Gotuj je we wrzącej wodzie przez około minutę od wypłynięcia.
  6. Podawaj z sosem owocowym lub śmietaną.

Z mrożonymi jagodami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • Szklanka wody
  • Szczypta soli
  • Szklanka mrożonych owoców
  • Szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj dokładnie z ciepłą wodą i dokładnie wyrób ręcznie lub za pomocą miksera przez 10 minut. Następnie dodaj sól.
  2. Rozwałkuj na cienki płat ciasta. Wykrój kółka za pomocą szklanki.
  3. Jagody wymieszaj z mielonym cynamonem i cukrem. Nadziej kawałki ciasta pierogowego i dokładnie zlep brzegi.
  4. Gotuj we wrzącej wodzie przez minutę pod wypłynięcia.
  5. Tych pierogów z jagodami nie mroź ponownie!

Ciasto pierogowe
fot. Adobe Stock

Jak je zamrozić?

Poznaj sprawdzone metody:

Posmaruj olejem – przed włożeniem ich do zamrażalnika posmaruj dokładnie oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym. W ten sposób skutecznie odseparujesz poszczególne porcje bez ryzyka zlepienia ciasta. Oderwane kawałki podczas gotowania rozpadają się i wypływa nadzienie

Pakuj partiami – włóż do torebki foliowej taką ilość, jaka użyjesz na raz podczas gotowania. W ten sposób unikniesz niepotrzebnego odrywania. Wykorzystaj także woreczki strunowe, które użyjesz kilkakrotnie

Surowe – możesz mrozić też przed ugotowaniem. W tym przypadku nie ma potrzeby skrapiania ich oliwą lub olejem. Ułóż na cienkiej tacce i zawiń folią spożywczą. Włóż na płasko, o ile to możliwe.

Zobacz też:
Poznaj właściwości jagód i borówek amerykańskich. Sprawdź, jak zrobić aromatyczne pierogi z truskawkami w dwóch wersjach.
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)