Nalewka z orzecha włoskiego - przepisy i właściwości zdrowotne

nalewka z orzecha włoskiego fot. Adobe Stock
Nalewka z orzecha włoskiego doskonale sprawdzi się w dolegliwościach żołądkowych, w przypadku pasożytów i biegunek. Jak ją przygotować?
Marta Wilczkowska / 28.06.2019 13:10
nalewka z orzecha włoskiego fot. Adobe Stock

Nalewka z orzecha włoskiego to naturalny środek na dolegliwości żołądkowe i pasożyty. Aby ją przygotować, wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i 4 tygodnie cierpliwości. Trzeba jednak wiedzieć, kiedy zbierać owoce i w jakich miejscach.

Sprawdź, jak zrobić nalewkę z zielonych orzechów i na co pomaga!

Wyjątkowe właściwości orzechów włoskich

Znane i wykorzystywane w lecznictwie były już w starożytności przez Greków i Rzymian. Obecnie wiemy już, że nie na darmo, bowiem także współczesna medycyna potwierdziła ich zdrowotne właściwości: działają bakteriobójczo, a także regulują przemianę materii.

Orzechy włoskie zawierają m.in. mnóstwo witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Te zielone mają też dużo steroli roślinnych, kwasu fenolowego i elagowego o działaniu przeciwnowotworowym oraz l-argininy zapobiegającej zawałom serca.

Jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego?

Aby ją przygotować, wystarczy kilka prostych kroków. Oto jak zrobić ją w wersji podstawowej i rozszerzonej, z pysznymi dodatkami.

Przepis bazowy

  1. Pokrój w ćwiartki 10 niedojrzałych zielonych orzechów,
  2. wrzuć je do słoja i zasyp połową szklanki cukru,
  3. po 2 tygodniach zalej 0,5 litra wódki,
  4. odczekaj 3-4 tygodnie (słój powinien stać w ciemnym miejscu), odcedź.

nalewka z orzecha włoskiego

fot. Adobe Stock

Przepis urozmaicony

  1. 10 zielonych owoców orzecha pokrój na drobne kawałki,
  2. zalej 0,5 litra wódki żytniej,
  3. dodaj 3 goździki, laskę cynamonu, 200 g brunatnego cukru,
  4. odstaw na 4 tygodnie w ciepłe, ale ciemne miejsce, często potrząsaj naczyniem,
  5. przefiltruj, odstaw na kilka miesięcy dla tzw. wyleżakowania. W razie niestrawności wypij niewielki kieliszek.

nalewka z zielonych orzechów

fot. Adobe Stock

Warto wiedzieć, że orzechy mogą brudzić dłonie, warto więc pracować z nimi w rękawiczkach.

Jak pić orzechówkę?

Pijemy ją w razie problemów ze zdrowiem, np. żołądkowych, 2 lub 3 razy dziennie po 40 kropli polewając na cukier lub rozpuszczając je w ciepłej przegotowanej wodzie.

Jakie orzechy wybrać?

Przede wszystkim wybierz niedojrzałe orzechy włoskie. Powinny być już dość duże, ale jednocześnie powinny z łatwością dać się kroić. Takie owoce powinny rosnąć w miejscu z dala od spalin.

Orzechy do nalewki zbieramy zawsze od 25 czerwca do 5 lipca, koniecznie w suchy i ciepły dzień.

zielone orzechy włoskie

fot. Adobe Stock



3 sprawdzone przepisy na zdrowotne nalewki z mięty, jeżyn lub orzechów włoskich

Na co pomaga nalewka z zielonych orzechów?

Jest bardzo wiele powodów, dla których warto pić taką nalewkę. Przede wszystkim:

  • łagodzi dolegliwości żołądkowe (orzechy zawierają bowiem garbniki, m.in. kwas elagowy, które wychwytują toksyczne związki obecne w przewodzie pokarmowym),
  • obniża ciśnienie krwi,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • działa bakteriobójczo, grzybobójczo i odtruwająco,
  • wzmacnia system nerwowy,
  • korzystnie wpływa na cerę i włosy,
  • działa przeciwzapalnie,
  • dobrze wpływa na żołądek,
  • pomaga przy biegunkach i nieżytach przewodu pokarmowego.

nalewka z orzecha włoskiego

fot. Paulina Ciok

Zrobienie takiej nalewki jest naprawdę proste, warto więc przygotować od razu kilka butelek i korzystać z nich w miarę potrzeby.

Zobacz też:
Nalewka z wiśni [PRZEPIS]
Nalewka z malin [PRZEPIS]

 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA