Nalewka z orzecha włoskiego to naturalny środek na dolegliwości żołądkowe i pasożyty. Aby ją przygotować, wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i 4 tygodnie cierpliwości. Trzeba jednak wiedzieć, kiedy zbierać owoce i w jakich miejscach.
Sprawdź, jak zrobić nalewkę z zielonych orzechów i na co pomaga!
- Wyjątkowe właściwości orzechów włoskich
- Jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego?
- Jak pić orzechówkę?
- Jakie orzechy wybrać?
- Na co pomaga nalewka z zielonych orzechów?
Wyjątkowe właściwości orzechów włoskich
Znane i wykorzystywane w lecznictwie były już w starożytności przez Greków i Rzymian. Obecnie wiemy już, że nie na darmo, bowiem także współczesna medycyna potwierdziła ich zdrowotne właściwości: działają bakteriobójczo, a także regulują przemianę materii.
Orzechy włoskie zawierają m.in. mnóstwo witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Te zielone mają też dużo steroli roślinnych, kwasu fenolowego i elagowego o działaniu przeciwnowotworowym oraz l-argininy zapobiegającej zawałom serca.
Jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego?
Aby ją przygotować, wystarczy kilka prostych kroków. Oto jak zrobić ją w wersji podstawowej i rozszerzonej, z pysznymi dodatkami.
Przepis bazowy
- Pokrój w ćwiartki 10 niedojrzałych zielonych orzechów,
- wrzuć je do słoja i zasyp połową szklanki cukru,
- po 2 tygodniach zalej 0,5 litra wódki,
- odczekaj 3-4 tygodnie (słój powinien stać w ciemnym miejscu), odcedź.
fot. Adobe Stock
Przepis urozmaicony
- 10 zielonych owoców orzecha pokrój na drobne kawałki,
- zalej 0,5 litra wódki żytniej,
- dodaj 3 goździki, laskę cynamonu, 200 g brunatnego cukru,
- odstaw na 4 tygodnie w ciepłe, ale ciemne miejsce, często potrząsaj naczyniem,
- przefiltruj, odstaw na kilka miesięcy dla tzw. wyleżakowania. W razie niestrawności wypij niewielki kieliszek.
fot. Adobe Stock
Warto wiedzieć, że orzechy mogą brudzić dłonie, warto więc pracować z nimi w rękawiczkach.
Jak pić orzechówkę?
Pijemy ją w razie problemów ze zdrowiem, np. żołądkowych, 2 lub 3 razy dziennie po 40 kropli polewając na cukier lub rozpuszczając je w ciepłej przegotowanej wodzie.
Jakie orzechy wybrać?
Przede wszystkim wybierz niedojrzałe orzechy włoskie. Powinny być już dość duże, ale jednocześnie powinny z łatwością dać się kroić. Takie owoce powinny rosnąć w miejscu z dala od spalin.
Orzechy do nalewki zbieramy zawsze od 25 czerwca do 5 lipca, koniecznie w suchy i ciepły dzień.
fot. Adobe Stock
3 sprawdzone przepisy na zdrowotne nalewki z mięty, jeżyn lub orzechów włoskich
Na co pomaga nalewka z zielonych orzechów?
Jest bardzo wiele powodów, dla których warto pić taką nalewkę. Przede wszystkim:
- łagodzi dolegliwości żołądkowe (orzechy zawierają bowiem garbniki, m.in. kwas elagowy, które wychwytują toksyczne związki obecne w przewodzie pokarmowym),
- obniża ciśnienie krwi,
- obniża poziom cholesterolu,
- działa bakteriobójczo, grzybobójczo i odtruwająco,
- wzmacnia system nerwowy,
- korzystnie wpływa na cerę i włosy,
- działa przeciwzapalnie,
- dobrze wpływa na żołądek,
- pomaga przy biegunkach i nieżytach przewodu pokarmowego.
fot. Paulina Ciok
Zrobienie takiej nalewki jest naprawdę proste, warto więc przygotować od razu kilka butelek i korzystać z nich w miarę potrzeby.
Zobacz też:
Nalewka z wiśni [PRZEPIS]
Nalewka z malin [PRZEPIS]
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!