Przetwarzanie grzybów

Grzyby są nietrwałe dlatego ludzie już bardzo dawno temu nauczyli się je przetwarzać i konserwować aby móc cieszyć się nimi przez cały rok.
/ 21.06.2010 13:20

Grzyby

Możemy, po udanym grzybobraniu, sami zrobić zapasy albo kupić gotowe produkty z grzybów. Na rynku jest wiele firm skupujących i przetwarzających runo leśne, w tym grzyby. Gotowe produkty tych firm są o tyle bezpieczniejsze od przygotowanych własnoręcznie, że przy skupie pracują ludzie doskonale znający się na grzybach tzw. grzyboznawcy. Aby takim zostać nie wystarczy umieć odróżnić kurkę od borowika, trzeba przejść specjalne szkolenie, zdać egzamin i otrzymać certyfikat.

Do przetwarzania nadają się właściwie wszystkie gatunki grzybów jadalnych, ale skupuje się tylko gatunki najbardziej znane i najsmaczniejsze oraz gatunki hodowane na farmach.

Zobacz listę grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego

Zakłady trudniące się przetwórstwem mieszczą się na terenach mocno zalesionych i obfitujących w grzyby gdzie nie ma problemu z surowcem, np. w pobliżu Borów Tucholskich. W okolicy działają liczne skupy gdzie w sezonie świeży towar dostarczany jest codziennie przez miejscowych zbieraczy mają. Zakłady te dysponują specjalnie przygotowanymi chłodniami do przechowywania surowca, suszarniami przemysłowymi i liniami produkcyjnymi do marynat czy innych przetworów. Wszystkie etapy, od skupu po produkt końcowy, są szczegółowo nadzorowane i sprawdzane aby dostarczyć konsumentom towar najwyższej jakości.

Jakie dania z grzybów?

Grzyby można suszyć, mrozić, pasteryzować w soku własnych, zalewać solanką albo masłem klarowanym, marynować, kisić, robić z nich pasty czy potrawki. Przygotowuje się je same i z różnymi dodatkami smakowymi. Wśród słoików z przetworami grzybowymi każdy znajdzie coś dla siebie.

W warunkach domowych przetwarzanie grzybów bywa nieco trudniejsze. Przeważnie zjadamy świeżo ugotowane albo suszymy czy marynujemy. Do suszenia nadają się przede wszystkim borowiki i podgrzybki. W suszarniach przemysłowych suszy się także maślaki co w warunkach domowych jest dość trudne.  Zbierając i susząc sami mamy jednak pewność, że suszymy grzyby zdrowe co w przypadku suszu kupnego często jest dyskusyjne. Skupuje się bowiem także grzyby lekko zaczerwione.

Do marynowania przeznaczane są owocniki nieduże, jędrne i w domu możemy zrobić zalewę zgodną z naszymi upodobaniami. Możemy do niej dodać kawałki warzyw i zioła - kupując gotowe marynaty nie mamy aż takiego wyboru, ale i nie musimy się przy nich napracować. Poza tym sami zbierając i przygotowując przetwory możemy przygotowywać je z grzybów mniej znanych i nie dopuszczonych do obrotu handlowego. Mogą sobie jednak na to pozwolić tylko osoby, które dobrze znają się na grzybach.