jeżyny fot. Adobe Stock

Jakie są właściwości jeżyn? Działają nie tylko przeciwgorączkowo

Latem w lasach znajdziesz bogactwo owoców: maliny, poziomki, jagody i jeżyny. Te ostatnie choć mniej popularne, również sprawdzą się w domowej apteczce.
Sylwia Kazimierczuk / 26.07.2019 13:45
jeżyny fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Składniki odżywcze
  2. Właściwości zdrowotne
  3. Wykorzystanie
  4. Przepis na ciasto jeżynowe

Moc składników odżywczych

Jeżyna jest jednym z najstarszych owoców, znanym już w prehistorii. Podobna jest do maliny, ma jednak ciemniejszy kolor, od fioletu po czerń. Najczęściej znajdziesz ją dziko rosnącą w lasach. Dostępne są już jednak owoce ze specjalnych hodowli.

Jeżyny mają wysoką zawartość witaminy C i najwięcej witaminy E z wszystkich owoców. Zawierają cukry, błonnik pokarmowy, witaminy B i B6 oraz prowitaminę A. Ich liście zawierają sole mineralne, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne. Są jednymi z najzdrowszych owoców.

Właściwości zdrowotne

Przyspieszają przemianę materii, działają moczopędnie, regulują pracę układu pokarmowego. Mają działanie wykrztuśne.

Soki zwalczają gorączkę, biegunkę i mdłości, herbatki zaś działają uspokajająco i poprawiają odporność. Wywar z liści stosowany jest przy przeziębieniach, udrażnia drogi oddechowe, pomaga też w anginie.

Wykorzystanie

Jeżyny mają wiele zastosowań. W kuchni przyrządzisz z nich nalewki, soki, dżemy, wina, polewy do deserów, kompoty, kisiele, galaretki owocowe.

Będą świetnym dodatkiem do wypieków. Możesz połączyć ich pyszny smak z lekkim ciastem, które świetnie będzie się nadawało na deser lub podwieczorek.

Ciasto jeżynowe
fot. Adobe Stock

Przepis na ciasto jeżynowe

Składniki:

  • 1 szklanka jeżyn,
  • 50 gram masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • ¾ szklanki maślanki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę. Ciągle mieszając dodaj jajko.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia.
  3. Stopniowo dodaj je do masy na zmianę z maślanką, nie przerywając mieszania, aż ciasto będzie miało postać gładkiej masy.
  4. Jeżyny obtocz w mące by nie opadły na dno.
  5. Dodaj ok. ¾  do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  6. Do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy przelej ciasto. Na wierzch wyłóż pozostałe jeżyny.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.
  8. Po wyjęciu ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Zobacz też:
Co zrobić z aronią?  Co zrobić z jeżynami?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/01.08.2012 11:31
Moim zdaniem "wysoką zawartość witaminy C" to maja np czarne porzeczki, albo owoce dzikiej róży, albo chociażby papryka czy kiwi czerwona. Jeżyna zaledwie 20 kcal w 100 g zatem powiedziałbym ,że średnią zawartość.