Spis treści
Moc składników odżywczych
Jeżyna jest jednym z najstarszych owoców, znanym już w prehistorii. Podobna jest do maliny, ma jednak ciemniejszy kolor, od fioletu po czerń. Najczęściej znajdziesz ją dziko rosnącą w lasach. Dostępne są już jednak owoce ze specjalnych hodowli.
Jeżyny mają wysoką zawartość witaminy C i najwięcej witaminy E z wszystkich owoców. Zawierają cukry, błonnik pokarmowy, witaminy B i B6 oraz prowitaminę A. Ich liście zawierają sole mineralne, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne. Są jednymi z najzdrowszych owoców.
Właściwości zdrowotne
Przyspieszają przemianę materii, działają moczopędnie, regulują pracę układu pokarmowego. Mają działanie wykrztuśne.
Soki zwalczają gorączkę, biegunkę i mdłości, herbatki zaś działają uspokajająco i poprawiają odporność. Wywar z liści stosowany jest przy przeziębieniach, udrażnia drogi oddechowe, pomaga też w anginie.
Wykorzystanie
Jeżyny mają wiele zastosowań. W kuchni przyrządzisz z nich nalewki, soki, dżemy, wina, polewy do deserów, kompoty, kisiele, galaretki owocowe.
Będą świetnym dodatkiem do wypieków. Możesz połączyć ich pyszny smak z lekkim ciastem, które świetnie będzie się nadawało na deser lub podwieczorek.
fot. Adobe Stock
Przepis na ciasto jeżynowe
Składniki:
- 1 szklanka jeżyn,
- 50 gram masła,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 1,5 szklanki mąki,
- ¾ szklanki maślanki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli.
Wykonanie:
- Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę. Ciągle mieszając dodaj jajko.
- W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia.
- Stopniowo dodaj je do masy na zmianę z maślanką, nie przerywając mieszania, aż ciasto będzie miało postać gładkiej masy.
- Jeżyny obtocz w mące by nie opadły na dno.
- Dodaj ok. ¾ do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy przelej ciasto. Na wierzch wyłóż pozostałe jeżyny.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.
- Po wyjęciu ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Zobacz też:
Co zrobić z aronią? Co zrobić z jeżynami?