POLECAMY

Leśne skarby – jeżyny

Latem w naszych lasach znajdziemy bogactwo owoców; maliny, poziomki, jagody i jeżyny. Te ostatnie choć może mniej popularne od swoich koleżanek, również świetnie sprawdzą się w naszej kuchni i domowej apteczce.
Leśne skarby – jeżyny

Moc składników odżywczych

Jeżyna jest jednym z najstarszych owoców, znanym już w prehistorii. Podobna jest do maliny, ma jednak ciemniejszy kolor, od fioletu po czerń. Najczęściej znajdziemy ją dziko rosnącą w lasach. Dostępne są już jednak owoce ze specjalnych hodowli. Jeżyny mają wysoką zawartość witaminy C i najwięcej witaminy E z wszystkich owoców. Zawierają cukry, błonnik witaminy B i B6 oraz prowitaminę A. Ich liście zawierają sole mineralne, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne. Są jednymi z najzdrowszych owoców.

zobacz także: Co zrobić z jeżynami?

Pomocna w wielu sytuacjach

Jeżyny maja mnóstwo właściwości zdrowotnych. Przyspieszają przemianę materii, działają moczopędnie, regulują pracę układu pokarmowego. Mają działanie wykrztuśne. Soki zwalczają gorączkę, biegunkę i mdłości, herbatki zaś działają uspokajająco i poprawiają odporność. Wywar z liści stosowany jest przy przeziębieniach, udrażnia drogi oddechowe, pomaga też w anginie.

Jeżyny mają naprawdę wiele zastosowań. Także w kuchni przyrządzimy z nich nalewki, soki, dżemy, wina, polewy do deserów, kompoty, kisiele, galaretki. Będą świetnym dodatkiem do wypieków. Możemy połączyć ich pyszny smak z lekkim ciastem, które świetnie będzie się nadawało na deser lub podwieczorek.

Składniki:

  • 1 szklanka jeżyn,
  • 50 gram masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • ¾ szklanki maślanki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli.

Wykonanie:

Masło z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Ciągle mieszając dodajemy jajko. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dodajemy je do masy na zmianę z maślanką, nie przerywając mieszania, aż ciasto będzie miało postać gładkiej masy. Jeżyny obtaczamy w mące by nie opadły na dno. Dodajemy ok. ¾  do ciasta i delikatnie mieszamy. Do wysmarowanej masłem i oprószonej mąka formy przelewamy ciasto. Na wierzch wykładamy pozostałe jeżyny. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut. Po wyjęciu ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Polecamy również: Co zrobić z aronią?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
Moim zdaniem "wysoką zawartość witaminy C" to maja np czarne porzeczki, albo owoce dzikiej róży, albo chociażby papryka czy kiwi czerwona. Jeżyna zaledwie 20 kcal w 100 g zatem powiedziałbym ,że średnią zawartość.