Królik – dlaczego warto go jeść?

królik fot. Fotolia
Mięso królicze jest jednym z najzdrowszych – ma mało tłuszczu i cholesterolu, za to dużo białka i witamin. Na stołach gości rzadziej niż inne rodzaje mięs, choć powinno pojawiać się o wiele częściej!
Wioletta Górecka / 06.04.2018 09:33
królik fot. Fotolia

Królik większości z nas kojarzy się z uroczym zwierzątkiem domowym. Warto jednak wiedzieć, że mięso z królików (oczywiście hodowanych z przeznaczeniem do jedzenia) jest jednym z najzdrowszych. Chętnie wybierane jest jako alternatywa dla drobiu: jest tak samo delikatne i pożywne, w dodatku może być bezpiecznie spożywane przez alergików. Choć dla wielu królik na talerzu jest czymś niewyobrażalnym, to jego mięso znajduje wielu smakoszy. Dlaczego warto jeść królika?

Królik – samo zdrowie na talerzu

Korzyści płynących ze spożywania króliczego mięsa jest mnóstwo:

  1. Królik jest lekkostrawny, a mięso ma mało tłuszczu i cholesterolu – to świetna opcja dla osób pragnących schudnąć i zadbać o stan swoich żył!
  2. Zawiera cenny tłuszcz linolenowy, który pomaga zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego
  3. Królicze mięso zawiera białko, które jest przyswajalne aż w 90 %! W dodatku w mięsie królika znajduje się mniej więcej 20 % więcej białka, niż w innych rodzajach mięs
  4. Mięso z królika ma właściwości oczyszczające żyły, dlatego jest wskazane osobom z nadciśnieniem oraz cierpiącym na choroby serca czy naczyń.
  5. Królik zawiera mnóstwo witamin i związków mineralnych – witaminy z grupy B, a także żelazo, kobalt, cynk czy miedź.
  6. Potrawy przyrządzane na bazie króliczego mięsa mogą jeść już nawet niemowlęta. Jest także jednym z pierwszych mięs (obok indyka), którymi rozszerza się jadłospis małego dziecka.

Zastosowanie królika w kuchni

Na bazie mięsa króliczego można przyrządzić mnóstwo pysznych i zdrowych dań. Podobnie jak w przypadku drobiu, na tym mięsie można ugotować różne zupy (na przykład rosół). Pieczeń z królika to kolejna propozycja wykorzystania tego delikatnego i zdrowego mięsa. Absolutnym hitem jest także pasztet z królika. Choć mięso z królika jest droższe niż drób, warto, aby raz na jakiś czas potrawa z tego mięsa pojawiła się na stole. Nie tylko ucieszy wyśmienitym smakiem, ale także wpłynie pozytywnie na zdrowie! 

To także może ci się przydać! 

Potrzebujesz inspiracji w kuchni? Spróbuj królika pieczonego na dziko!
4 pomysły na wyśmienite potrawy z królika!
Niecodzienny obiad - jak przyrządzić królika z musztardą?

Redakcja poleca

REKLAMA