Królik większości z nas kojarzy się z uroczym zwierzątkiem domowym. Warto jednak wiedzieć, że mięso z królików (oczywiście hodowanych z przeznaczeniem do jedzenia) jest jednym z najzdrowszych. Chętnie wybierane jest jako alternatywa dla drobiu: jest tak samo delikatne i pożywne, w dodatku może być bezpiecznie spożywane przez alergików. Choć dla wielu królik na talerzu jest czymś niewyobrażalnym, to jego mięso znajduje wielu smakoszy. Dlaczego warto jeść królika?
Królik – samo zdrowie na talerzu
Korzyści płynących ze spożywania króliczego mięsa jest mnóstwo:
- Królik jest lekkostrawny, a mięso ma mało tłuszczu i cholesterolu – to świetna opcja dla osób pragnących schudnąć i zadbać o stan swoich żył!
- Zawiera cenny tłuszcz linolenowy, który pomaga zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego
- Królicze mięso zawiera białko, które jest przyswajalne aż w 90 %! W dodatku w mięsie królika znajduje się mniej więcej 20 % więcej białka, niż w innych rodzajach mięs
- Mięso z królika ma właściwości oczyszczające żyły, dlatego jest wskazane osobom z nadciśnieniem oraz cierpiącym na choroby serca czy naczyń.
- Królik zawiera mnóstwo witamin i związków mineralnych – witaminy z grupy B, a także żelazo, kobalt, cynk czy miedź.
- Potrawy przyrządzane na bazie króliczego mięsa mogą jeść już nawet niemowlęta. Jest także jednym z pierwszych mięs (obok indyka), którymi rozszerza się jadłospis małego dziecka.
Zastosowanie królika w kuchni
Na bazie mięsa króliczego można przyrządzić mnóstwo pysznych i zdrowych dań. Podobnie jak w przypadku drobiu, na tym mięsie można ugotować różne zupy (na przykład rosół). Pieczeń z królika to kolejna propozycja wykorzystania tego delikatnego i zdrowego mięsa. Absolutnym hitem jest także pasztet z królika. Choć mięso z królika jest droższe niż drób, warto, aby raz na jakiś czas potrawa z tego mięsa pojawiła się na stole. Nie tylko ucieszy wyśmienitym smakiem, ale także wpłynie pozytywnie na zdrowie!
To także może ci się przydać!
Potrzebujesz inspiracji w kuchni? Spróbuj królika pieczonego na dziko!
4 pomysły na wyśmienite potrawy z królika!
Niecodzienny obiad - jak przyrządzić królika z musztardą?