Królik przyrządzany w piekarniku lub na grillu czy ognisku to szlachetne mięso, które warto zamarynować przed obróbką. Czosnek, szałwia, bazylia czy rozmaryn roztarty z masłem zapobiegnie wysuszeniu powierzchni mięsa. Sprawdź nasze pomysły na doskonały obiad!
Królik z piekarnika
Oto składniki na królika z piekarnika:
- średni królik
- 1/3 kostki masła
- pół szklanki płynnego miodu
- 2 łyżki musztardy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta curry
Jak zrobić królika z piekarnika?
Królika dokładnie myjemy i układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Miód, masło, musztardę oraz przyprawy dokładnie miksujemy. Tak powstałą mieszanką nacieramy królika i pozostawiamy na pół godziny w lodówce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. Podajemy z pieczonymi warzywami i ulubionym sosem.
Jakie przyprawy do królika?
Mięso królika należy odpowiednio zabezpieczyć przed wyschnięciem podczas pieczenia. Przyprawy wymieszane z masłem lub margaryną doskonale nawilżają wierzch pieczeni.
Z powodzeniem możemy dodać posiekaną pietruszkę, rozmaryn, szałwię, liść laurowy, trawę cytrynową, ziarna kolendry oraz bazylię.
Przygotowując marynatę do namoczenia królika możemy bazować na miodzie, czerwonym winie, oliwie z oliwek lub skarmelizowanych owocach.
Przyrządzając mięso na grilla ważne jest, aby dodać smaku zapobiegając wysuszeniu w wysokiej temperaturze. Wystarczy sporządzić bazową marynatę z soku z limonki lub cytryny z odrobiną oliwy z oliwek.
Królik z warzywami
Oto składniki na królika z warzywami:
- średni królik
- 3 małe cebule
- 4 marchewki
- 5 ziemniaków
- 200 g pieczarek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka papryki czerwonej suszonej
- szczypta mąki
- 3 łyżki masła
- oliwa z oliwek
Jak zrobić królika z warzywami?
Królika dokładnie oczyszczamy i obmywamy. Pokrywamy mieszanką przygotowaną z mąki, papryki suszonej i soli. Podsmażamy na patelni z dodatkiem masła i posiekanej cebuli, aby zamknąć soki we wnętrzu mięsa. Kroimy marchewki, pieczarki oraz ziemniaki na mniejsze kawałki. Dodajemy do podsmażonego wcześniej królika i dusimy przez 2-3 minuty. Następnie przekładamy do dużego, szklanego naczynia żaroodpornego i układamy wokół warzywa. Pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza. Podajemy z sosami na ciepło lub na zimno.
Sprawdź inne przepisy na obiad