KRÓLIK: królik z piekarnika, królik z warzywami i inne

królik pieczony fot. Fotolia
Dietetyczne mięso królika to wspaniały składnik dla wszystkich tych, którzy szukają alternatywy dla drobiu – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 07.08.2017 14:54
królik pieczony fot. Fotolia

Królik przyrządzany w piekarniku lub na grillu czy ognisku to szlachetne mięso, które warto zamarynować przed obróbką. Czosnek, szałwia, bazylia czy rozmaryn roztarty z masłem zapobiegnie wysuszeniu powierzchni mięsa. Sprawdź nasze pomysły na doskonały obiad!

Królik z piekarnika

Oto składniki na królika z piekarnika:

  • średni królik
  • 1/3 kostki masła
  • pół szklanki płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta curry

Jak zrobić królika z piekarnika?

Królika dokładnie myjemy i układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Miód, masło, musztardę oraz przyprawy dokładnie miksujemy. Tak powstałą mieszanką nacieramy królika i pozostawiamy na pół godziny w lodówce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. Podajemy z pieczonymi warzywami i ulubionym sosem.

Jakie przyprawy do królika?

Mięso królika należy odpowiednio zabezpieczyć przed wyschnięciem podczas pieczenia. Przyprawy wymieszane z masłem lub margaryną doskonale nawilżają wierzch pieczeni.

Z powodzeniem możemy dodać posiekaną pietruszkę, rozmaryn, szałwię, liść laurowy, trawę cytrynową, ziarna kolendry oraz bazylię.

Przygotowując marynatę do namoczenia królika możemy bazować na miodzie, czerwonym winie, oliwie z oliwek lub skarmelizowanych owocach.

Przyrządzając mięso na grilla ważne jest, aby dodać smaku zapobiegając wysuszeniu w wysokiej temperaturze. Wystarczy sporządzić bazową marynatę z soku z limonki lub cytryny z odrobiną oliwy z oliwek.

Królik z warzywami

Oto składniki na królika z warzywami:

  • średni królik
  • 3 małe cebule
  • 4 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 200 g pieczarek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka papryki czerwonej suszonej
  • szczypta mąki
  • 3 łyżki masła
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić królika z warzywami?

Królika dokładnie oczyszczamy i obmywamy. Pokrywamy mieszanką przygotowaną z mąki, papryki suszonej i soli. Podsmażamy na patelni z dodatkiem masła i posiekanej cebuli, aby zamknąć soki we wnętrzu mięsa. Kroimy marchewki, pieczarki oraz ziemniaki na mniejsze kawałki. Dodajemy do podsmażonego wcześniej królika i dusimy przez 2-3 minuty. Następnie przekładamy do dużego, szklanego naczynia żaroodpornego i układamy wokół warzywa. Pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza. Podajemy z sosami na ciepło lub na zimno.

Sprawdź inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA